A Biblia 37 helyen említi ezt a szuperélelmiszert, ma is kapható, mégsem esszük
Tele van vitaminnal és tápanyaggal, jótékony hatással bír a szervezet működésére és még finom is.
A datolya a világ egyik legrégebb óta termesztett gyümölcse. Az emberiség már több mint 6000 (vagy 8000) éve ismeri és fogyasztja. A Koránban a datolyát áldásos hatású gyümölcsként említik, az iszlámok mai napig datolyával törik meg a ramadánt minden nap. A Biblia szintén többször hivatkozik a datolyára, egyes források szerint pedig Szűz Mária maga is datolyát evett Jézus születése előtt, hogy erőt nyerjen. A Szentírás a datolyapálmát összesen 37 helyen említi, és ezeken felül számtalan helyen az édes szirupjáról, mézéről is említést tesz.
A datolya népszerűségének oka, hogy nemcsak finom, de rendkívül tápláló is. Található benne magnézium, kálium, vas, élelmi rost, kalcium, mangán, réz, számos aminósav, folsav, valamint foszfor – írja az Agrárszektor. B-vitaminból szinte az egész tárházat felvonultatja (B1, B2, B3, B5). Mindeközben zsír-, koleszterin- és nátriummentes. Jó hatással van a vércukorszint egyensúlyára is. A magas rosttartalom mellett a datolyában nagyon kevés a zsír és a nátrium, így jót tesz a szív egészségének. Ha valakinek figyelni kell a sóbevitelre, vagy kifejezetten nátriumszegény étrendet írtak elő, akkor is nyugodtan eheti a datolyát, akár napi rendszerességgel. Ha rendszeresen fogyasztunk datolyát, akkor csökkenhet az esélyünk, hogy szívbetegek legyünk, vagy éppen stroke-ot kapjunk.
A datolyát számos ételhez, desszerthez használhatjuk. Itthon talán meglepő és rendhagyó, de bizony sós és/vagy húsos ételek eleme lehet. A marokkói konyhában például a bárányhúshoz társítják, azonban természetes édessége miatt mégis a desszertek terén lehet igazán alkotni.
Címlapfotó: Gabriel Sepúlveda / Unsplash