Női borászok kóstoltatnak az év legkülönlegesebb boros eseményén

2022. november 22.

Noha önmagában az is lenyűgöző, hogy női borászok hatvan tételét kóstolhatjuk november 25-én a miskolci Zenepalotában, nem ez az egyetlen ok, amiért érdemes elmenni a rendezvényre.

Az év legkülönlegesebb boreseménye várja a közönséget november 25-én a miskolci Zenepalotában. Az Esszencia Boresten az ország minden szegletéből érkező 20 borásznő mutatja be borait. Egy est, amikor a főszerep a hölgyeké (többek között a címlapfotón látható Konyári Borbáláé), hogy a közönség elé tárják titkaikat. Hogy elmeséljék, ők hogyan gondolkoznak a borról, a borkészítésről, a borvilágban betöltött szerepükről. A sétálókóstolón a megváltott jegy áráért a vendégek korlátlanul ismerkedhetnek a hölgyek által kínált tételekkel és a melléjük tálalt kísérőfalatokkal.

Női borászok a pódiumon

A nők borvilágban betöltött szerepét Szabó Edit borszakíró, a borsmenta.hu főszerkesztője vizsgálta először alaposabban Magyarországon. Gyengébb? Nem! című könyvében 26 borásznő portréját rajzolta meg, és részben a könyv sikerének köszönhető, hogy a bor körül dolgozó nők egyre több figyelmet kapnak. Szabó Edit ezen az estén is jelen lesz, és pódiumbeszélgetést is tart „Nők a bor mögött” címmel. A beszélgetésen Bodó Judit, Csetvei Krisztina és Csóbor-Kisari Linda mesél arról, hogyan tudták megállni a helyüket egy férfiak uralta világban, és mi kellett ahhoz, hogy az élet minden területén sikeressé tudjanak válni.

Táplálék a testnek

Az italok mellett természetesen az ételeket is a legkiválóbbak biztosítják. Talán sokan nem tudják, de a Pizza, Kávé, Világbéke tulajdonosai azok a Dudás testvérek, akik a Michelin Guide idei „terepszemléjén” Bib Gourmand minősítést kapott encsi Anyukám mondta éttermet is megálmodták. Ők biztosítják tehát a nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő fogásokat.

két szemüveges férfi áll az ajtóban
Fotó: Esszencia Borest

Az édességek egy igazi „szerelemműhelyből” érkeznek. A Cukorpor Kézműves Desszert megálmodói, Feiler-Tóth Andrea és Obeda-Varga Tímea gyerekkori barátok, akik hobbiból kezdtek tortákat sütni – először a gyermekeik születésnapjára. A hagyományos cukrászathoz nyúlnak vissza, vagyis tojással, liszttel, cukorral és sok-sok szeretettel készülnek tortáik, sütijeik, bonbonjaik. Ízvilágban a francia cukrászat áll legközelebb hozzájuk. Kifinomult, kreatív kombinációk köszönnek vissza alkotásaikban, elképzeléseik nem ritkán akár 4-5 rétegű tortákban öltenek formát. Finomságaikat kizárólag a legjobb minőségű alapanyagokból sütik, és szeretnének különlegeset alkotni. Náluk nincs oroszkrém- vagy dobostorta, csak fantázia szülte ízkombinációk vannak, egy-egy izgalmas csavarral.

barna és sárga édessége egy tálon
Fotó: Esszencia Borest

A borokhoz olyan kötelező kellék a sajt, mint az öleléshez a kar. Mivel a rendezvény szervezői fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást, és igyekeznek lokálisan gondolkodni, nem volt kérdés, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kutatják fel a legfinomabb kézműves termékeket. A Szimbiózis Alapítvány az általa üzemeltetett Baráthegyi Majorságban és a hozzá tartozó üzemekben több száz fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat, sokuknak a lakhatást is biztosítja. Társadalmi vállalkozásuk célja, hogy értelmet adjanak a fogyatékkal élő felnőtteknek a mindennapokhoz. Számukra a növény- és állatgondozás, a finom falatok készítése vagy a vendégfogadás nem pusztán munka. Olyan elfoglaltság, amelytől hasznosnak, értékesnek és igazán boldognak érezhetik magukat. A szervezők szeretnék ezt még inkább tudatosítani bennük, elismerni a belefektetett energiájukat. Ezért az Esszencia Boresten a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Sajtmanufaktúrájának ínyencségeit kínálják a borok mellé.

Jótékonysági borárverés

A rendezvény nem csak a háttérben igyekszik támogatni társadalmilag fontos ügyeket. Magyarország első női Rotary Clubjával, a Rotary Club Miskolci Angyalokkal összefogva jótékonysági borárverés is lesz az esten. A borásznők által felajánlott tételekből befolyt összeget az Ökumenikus Segélyszervezet Családok Átmeneti Otthona kapja. A Rotary Club Miskolci Angyalok legfőbb célkitűzése az emberek közti béketeremtés. Az átmeneti otthonban abban igyekeznek segíteni, hogy az ott élők feldolgozzák a traumáikat, hogy csökkentsék a hozott lelki sérülések negatív hatásait, és hogy családként megerősödve vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba.

Táplálék a léleknek

Az Esszencia Borest a szépségről és a reményt, megnyugvást, örömet, feltöltődést nyújtó művészetről sem feledkezik meg. A rendezvényen két csodálatos hangú fiatal énekes, Horváth Ádám és Kántor Bogi szórakoztatja a közönséget. Emellett a képzőművészet is jelen lesz a falak között. „A Nő esszenciája” című kiállításon válogatott alkotók műveivel találkozhatnak a látogatók.

Az esten az alábbi női borászok mutatkoznak be

női borászok, hosszú hajú nő zöld növény között
Fotó: Esszencia Borest

Árvay Angelika (Árvay Családi Pincészet), Babarczi Zsuzsanna (Babarczi Pince), Bodó Judit (Bott Pince), Csetvei Krisztina (Csetvei Pince), Csóbor-Kisari Linda (Csóbor Pincészet), Dunai Ágnes (Dubicz Borászat), Gálné Dignisz Éva (Gál Szőlőbirtok és Pincészet), Gere Andrea (Gere Attila Borászat), Homoky Dorottya (Homoky Dorka), Jelena Szavercsenko (Kern Bor- és Pezsgőház), Konyári Borbála (Késa Birtok, Ikon Pincészet), Kovács Zita (Sol Montis Borászat), Kovácsné Drabant Katalin (Dimenzió Borászat, Hetedhét Pince), Molnár Júlia Dóra (Csendes Dűlő Szőlőbirtok), Nyúlné Pühra Beáta (Nyakas Pince), Palkó Gabriella (Palkó Borok), Rácz Erika (Sanzon Tokaj), Tóth Katalin (Tóth Ferenc Pincészet), Ujvári Vivien (Ujvári Pincészet, Barta Pince), Varsányi Katalin (Varsányi Pince), Zsirai Kata (Zsirai Pincészet)

Információk

Időpont: 2022. november 25., szombat 19:00–23:00
Helyszín: Miskolc, Zenepalota (Bartók Béla tér 1.)
Kóstolójegy vásárlás: esszenciaborest.hu

Címlapfotó: Esszencia Borest