6 spéci olasz street food, ami már itthon is kóstolható

2023. július 04.

Az olasz street food ugyanolyan finom, mint az összes itáliai nem utcai fogás. Szerencsére itthon is egyre gyakrabban találkozni számos fajtával.

Ha meg akarjuk ismerni és érteni egy ország kultúráját, az egyik kulcs a helyi konyhában keresendő.  Ugyan az olasz gasztronómia világhírű, vannak olyan klasszikus utcai ételeik, amiknek a híre Magyarországra még csak kevéssé ért el. (És olyan is, ami teljesen ismeretlen itthon, pedig nagyon finom.) Az alábbiakban olyan olasz street food ételeket mutatunk, amik már itthon is elérhetők. (Segítségünkre volt ebben a Italy Foodies cikke.) Persze az olasz street food is olyan, mint a világ legtöbb étele: az igazi élményt akkor nyújtja, ha elkirándulunk érte az őshazába.

Arancini

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

sabri (@catania.foodblogger) által megosztott bejegyzés

Származási hely: Szicília

Az arancini szó szerint „kis narancsot” jelent, de ezzel véget is ér minden hasonlóság. A Szicíliából származó aranyszínű rizsgombócokban nyoma sincs semmilyen gyümölcsnek. A zsírban vagy olajban kisütött gombóc Szicília büszkesége, ma már Olaszország-szerte az egyik legnépszerűbb street foodnak számít. A gombócokat általában borsóval, sajttal és darált hússal töltik és forró arrabbiata mártással tálalják. Olaszországban járva a helyi éttermekben és piacokon is találkozhatunk vele előételként, ahogy a klasszikus utcai árusoknál is megkóstolhatjuk a különlegességet.

Lelőhely Magyarországon: Benedetti Arancini & More (Budapest)

Sfogliatelle

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marianna Tuccia 👩🏻‍🦰 (@foodtravelandaredhead) által megosztott bejegyzés

Származási hely: Nápoly

A különös, kagyló alakú tészta az egyik legismertebb étel Campania régióból. A forma ne tévesszen meg senkit. A sfogliatelle nyomokban sem tartalmaz tenger gyümölcseit. Már az elkészítési módja is különleges, de a benne lévő édes ricotta sajtkeverék olyan jól párosul a sült édes tésztával, hogy a sfogliatelle hamar Nápoly egyik leghíresebb utcai ételévé vált.  

Lelőhely Magyarországon: Dolcissima (Budapest)

Porchetta (szendvicsben)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

La Biferia Oficial (@labiferiaoficial) által megosztott bejegyzés

Származási hely: Ariccia, Róma

A porcetta egy hagyományos sertéssült. Olaszország legtöbb utcáján megtalálható, de különösen az ország középső részén, Róma tartományban lehet vele találkozni, ahonnan származik. A csont nélküli sertés- vagy malachúst gondosan megtöltik aromás fűszerekkel – vagy csak sóval, attól függően, hogy Olaszország melyik régiójában járunk. Miután a húst lassú fatűzön megsütötték, vékony szeletekre vágjá, és forrón, egy szelet kenyérrel tálalják. Ünnepek gyakori étele, de ha Rómában járunk, garantáltan belefutunk egy utcai árusba is. Hiba lenne kihagyni!

Lelőhely Magyarországon: Il Panino (Budapest)

Cannoli

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

F O O D G R A M – Sicilia (@foodgram_sicilia) által megosztott bejegyzés

Származási hely: Szicília

A cannoli alapvetően csokoládéval, tejszínnel vagy édes ricottával töltött, cső alakú sütemény. Az utcai árusok porcukorral szórják meg a tekercseket, hogy a külső részt még extra megédesítsék. Ha megkóstoljuk, kérjünk az árustól több szalvétát, ha nem akarjuk teljesen összemaszatolni magunkat.

Lelőhely Magyarországon: Dolcissima (Budapest)

Piadina Romagnola

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

stopfoodprn food blogger e content creator (@stopfood.p.o.r.n) által megosztott bejegyzés

Származási hely: Rimini

A híres olasz lapos kenyeret sajtokkal, paradicsommal és némi vadrukkolával töltött szendvicsként sütik és fogyasztják a helyiek. A gyakran kukoricalisztből készült piadina romagnola egykor a lakosság szegényebb részének alapvető utcai étele volt. Ma már számos hagyományos étlapon szerepel, miközben az utcákról sem tűnt el. A rostélyon készült szendvicset a legjobb forrón fogyasztani, hogy maximális élményben legyen részünk.

Lelőhely Magyarországon: Pizzeria Bella Napoli (Budapest)

Panzerotti

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tutti a tavola (@tuttiatavola2016) által megosztott bejegyzés

Származási hely: Puglia

A Panzerotti a pugliai paraszti konyha egyik klasszikus példája. Alapvetően egy puha maradék tésztából készített félhold alakú étel. A töltelék paradicsomból és sajtból áll, kívülről ropogósra sütik és forrón fogyasztják. A déli részeken léteznek speciális helyi variációk is. Ott a receptet olyan regionális termékek határozzák meg, mint a szardella, az olajbogyó és a scamorza sajt.

Lelőhely Magyarországon: Dolcissima (Budapest)

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: amirali mirhashemian / Unsplash