6 élelmiszer, amit 40 éves kor felett törölni kell az étrendünkből

2025. február 19.

A táplálkozás 40 éves kor felett már erősen kihat az egészségi állapotunkra.

Már gyerekkorban megtanuljuk, hogy az ételek minősége fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. Ahogy idősödünk, a táplálkozási igényeinket és szokásainkat befolyásolhatják az olyan tényezők, mint a testünkben lezajló hormonális és anyagcsere-változások. Negyven éves kor felett bizonyos ételek (és italok) mellőzése már szükségessé válhat, mert így csökkenthetjük a különböző betegségek kialakulásának kockázatát is. A Fit Father Project oldal hat olyan élelmiszert gyűjtött össze, amit érdemes elhagyni.

Cukros italok

A legtöbb üdítő a magas cukortartalmának köszönhetően az elfogyasztás után hirtelen megemeli vércukorszintet, ami aztán ugyanolyan hirtelen áll vissza. A limonádék, a gyümölcslevek, az édesített teák, a sportitalok és a szénsavas üdítők általában rengeteg hozzáadott cukrot és kevés tápanyagot tartalmaznak. Éppen ezért lehetőség szerint kerüljük a fogyasztásukat.

Diétás italok

Habár nem tartalmaznak cukrot, a diétás üdítők sem egészségesek. A legtöbb tanulmány szerint összefüggésbe hozhatók a különböző anyagcserét érintő betegségekkel. Alacsony kalóriatartalmuk miatt nem laktatóak, ráadásul ugyanúgy növelhetik a hízás kockázatát.

Édességek

A túlzott cukor fogyasztásnak rengeteg egészségügyi kockázata van (fizikai és mentális egyaránt). Ha nehezen mondunk le a cukros ételekről, édességekről, próbáljunk meg mellé minél több magas rosttartalmú és fehérjedús ételt beiktatni. Ilyenek lehetnek a diófélék és magvak vagy akár az avokádó. Következő lépésként hasznos lehet, ha eltávolítunk minden édességet a konyhánkból és megpróbálunk egy vagy akár két hétig cukormentesen táplálkozni. Ennyi idő elteltével ugyanis a szervezetünk sokkal kevésbé sóvárog majd a cukor után.

Finomított gabonafélék

A finomított gabonafélék, például a fehér liszt, kevesebb rostot és tápanyagot tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű változatok. Lehetőség szerint kerüljük ezek rendszeres fogyasztását. Helyettesíthetjük őket olyan magas rosttartalmú ételekkel, mint például az édesburgonya, kukorica, borsó, bab, lencse.

Olajban sült ételek

Az olajban sült, rántott ételek rengeteg kalóriát tartalmaznak, ráadásul egészségtelenek is. A tanulmányok azt mutatják, hogy az ilyen típusú ételek fogyasztása növeli a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Az adott élelmiszereket, húsokat lehetőség szerint panír nélkül fogyasszuk.

Feldolgozott húsok

A feldolgozott húsok kategóriájába tartoznak a kolbászok, a felvágottak vagy éppen a virsli. A legtöbbjük rengeteg nátriumot, valamint tartósítószert tartalmaz, ami a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) szerint rákkeltő hatással bír. A feldolgozott húsokban ráadásul sok a telített zsír, ezzel pedig hozzájárulnak a magas koleszterinhez és a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Helyettük válasszunk friss húsokat, halakat vagy egyéb tengeri étkeket.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Jackie Hutchinson / Unsplash