Csoki felolvasztás: egy fürdőszobai eszközzel a legkönnyebb!

2023. november 24.

A művelet gyerekjáték és a végeredmény tökéletes lesz. Csoki felolvasztás egy egészen meghökkentő, de nagyon egyszerű módszerrel.

Az olvasztott csokoládét rengeteg különböző módon tudjuk felhasználni: belemártogathatjuk a gyümölcsöket, ráönthetjük a fagylaltra, megtölthetjük vele a palacsintát, de a müzlinek is jó társa.

A főzőlapokon, a mikróban és még a sütőben is nekikezdhetünk a csoki felolvasztás műveletének, ám van egy trükk, amivel akkor is készíthetünk csokiszószt, ha a konyhai eszközök meghibásodnak. Ehhez pedig nem kell más, mint egy hajszárító, egy edény, egy kés és egy spatula.

A dailymeal azt tanácsolja, olyan csokoládét válasszunk ehhez a módszerhez, ami viszonylag gyorsan olvad. Ilyen például a fehércsokoládé és a világosabb fajtájú csokoládék (például: tejcsoki). A sötétebb csokikban ugyanis több a szilárd kakaó, ami miatt az olvasztásuk is több időbe telik.

hajszárító fa asztalon
Fotó: Andrea Donato / Unsplash

A hajszárítós olvasztás egy nagy előnye, hogy nem tudunk vele hibázni, nem tudjuk túlmelegíteni a csokit és nem tudjuk megégetni magunkat közben. Így bátran gyerekekre is bízhatjuk a feladatot, még élvezni is fogják ezt a fura konyhai tevékenységet. Mielőtt belefognánk az olvasztásba, törjük kisebb darabokra a táblát. Ezután rakjuk egy tálba a darabokat, majd folyamatos kevergetés mellett kisebb távolságból, körkörös mozdulatokkal fújjuk rá a meleget. Minél kisebbek a darabok, annál gyorsabban tudjuk megolvasztani őket.

A legjobb eredmény elérésének érdekében alacsony-közepes fokozaton használjuk a hajszárítót. Ne ijedjünk meg, ha túl sűrűre sikeredett a szósz, ilyenkor nyugodtan öntsünk hozzá egy kis kókuszolajat vagy más növényi olajat, esetleg. Alternatív megoldásként egy kis kakaóvajat is használhatunk.

+1 módszer: csoki felolvasztás zacskóban

Van még egy szokatlan módja annak, ha úgy szeretnénk csokoládét olvasztani, hogy nem használjuk a konyhai gépeket. Rakjuk egy (nem túl vékony) műanyag zacskóba az apróra tört csokidarabokat, majd zárjuk ezt le. Ezt követően melegítsünk fel egy tálban vizet, majd rakjuk bele a zacskót. Ebben az esetben időnként érdemes megnyomkodnunk a zacskót, hogy a csoki egyenletesen olvadjon meg. Ezt addig folytassuk, amíg el nem érjük a kívánt állagot.

Címlapfotó: Maria Georgieva / Unsplash