Kiderült, az egyik hungarikum fogyasztása szó szerint boldogságot okoz
Több kutatás bizonyítja, hogy nemcsak az agyműködést serkenti, de hangulatjavító hatással is bír.
Talán mindenki ismeri a mondást, hogy egyes ételek, mint például a csokoládé, „boldogsághormont” tartalmaznak. Ennek van tudományos alapja, ami egészen pontosan arról szól, hogy a csokoládé ugyan nem tartalmaz semmiféle hormont, viszont képes felszabadítani egyet a szervezetünkben (endorfin), ami valóban a jó hangulatért felel. Most kiderült, hogy más mechanizmus által, de valami hasonlóra képes egy kedvelt gyümölcsünk is.
A The Kitchn minapi cikke világított rá, hogy a dió nemcsak az agyműködést serkenti, hanem hangulatjavító hatással bír. A lap például egy egy tanulmányra hivatkozik, amelyben kimutatták, hogy a dió fogyasztása összefügg a depresszió tüneteinek csökkentésével, magas magnéziumtartalmának köszönhetően pedig javíthatja az agyműködést. Egy másik felidézett kísérletben kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak az embereknek, akik diót fogyasztottak reggelire, javult a memóriájuk és az agyi teljesítményük.
Nem mellesleg a dió rendkívül alacsony szénhidráttartalommal bír. Ez azt jelenti, hogy nem emeli meg a vércukorszintet – ami szintén egy oka lehet az ingerlékeny hangulatnak. Éppen ezért, ha tehetjük, építsük be a dió rendszeres fogyasztását az étrendünkbe.
Szerencsére a dió jelen van a magyar konyhában. Elég arra gondolni, hogy a bejgli vagy éppen a 2023-ban a hungarikumok listájára felvett pozsonyi kifli is nagyon gyakran dióval készül. De egyáltalán nem muszáj nekiállni sütni, hogy finom diós ételhez jussunk. Adjuk hozzá egy egyszerű salátához, kombináljuk például almával és fetával, de akár a reggeli joghurtba is dobhatunk néhány szemet.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Glen Carrie / Unsplash