Alig ismerik, még kevesebben eszik ezt a remek hungarikumot

2025. január 26.

Magyar, finom, tele van tápanyaggal és változatosan feldolgozható. Mi kell még?

Az agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában jelenleg összesen 28 hungarikum található. Párat közülük valószínűleg mindenki fel tudna sorolni. Szinte biztos, hogy a legtöbben említenék közöttük a kürtöskalácsot, a fröccsöt, az egri bikavért, a pálinkát, a téli szalámit vagy éppen a tokaji aszút.

Az is valószínű, hogy jóval kevesebben tudják, hogy a hungarikumok „táborát” erősíti a magyar szürke szarvasmarha. (Ráadásul európai oltalom alatt is áll, a „magyar szürkemarha hús” oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő nyilvántartásba vétele 2011-ben történt meg.)

A hungarikum.hu szerint a szürke szarvasmarha „nagy valószínűséggel a honfoglaló magyarsággal együtt érkezett a Kárpát-medencébe, jelenléte a középkortól bizonyított hazánkban”. Egy időben igazi világmárkának számított. Az ország egyik legnagyobb hasznot hajtó exportcikke volt a XV-XVIII. század között, nyugat-európai vágóhidakon feldolgozott húsát emelt áron lehetett értékesíteni. Kutatási eredmények igazolják a magyar szürke szarvasmarha húsának kiemelkedő beltartalmi értékét, illetve minden más marhahústól eltérő ízvilágát és minőségét.

Számtalan módon elkészíthető. Kiváló alapanyaga pörköltnek, de ideális hús-zsír aránya miatt remek steak is készülhet belőle. Magyar, finom, tápláló és változatosan feldolgozható, viszont sajnos nem olcsó. Valószínűleg ez is az oka annak, hogy csak ritkán kerül a magyarok tányérjára. Évente összesen 2-2,5 kg marha- és borjúhúst eszünk és ennek is csak töredéke a szürkemarha.

Címlapfotó: Joshua Rawson-Harris / Unsplash