Kedvenc zöldségünk héjából készíthető a legjobb házi nassolnivaló
15 perc alatt kész, egészséges és finom, ráadásul még spórolunk vele és a környezetet is óvjuk. Mi lehet ennél jobb?
Az édesburgonya az egyik legfinomabb köret. Húsok mellé és zöldségekkel is fogyaszthatjuk. Azt viszont kevesen tudják, hogy a héjából ízletes nassolnivalót tudunk készíteni. Ehhez pedig nincs is túl sok mindenre szükségünk. Csupán némi olajra és egy sütőre (vagy air fryerre).
Az édesburgonya héjából készített chips nagyon hasonlít a klasszikus chipsekre, miközben környezetbarát és egészséges is. Magas a rosttartalma, tele van A- és C-vitaminnal, káliummal, antioxidáns hatású, valamint a vércukorszintre is pozitív hatást gyakorol.
Legközelebb, mielőtt édesburgonyából pitét, levest vagy sültburgonyát készítenénk, emlékeztessük magunkat arra, hogy a héjat ne a kukába (vagy a komposztálóba) dobjuk. Hámozás során igyekezzünk minél hosszabb vagy nagyobb héjdarabokat vágni, majd ezeket ízesítsük kedvenc fűszerinkkel. A sóval sem kell a dailymeal szerint óvatosan bánnunk, hiszen egy alapvetően édes ízű burgonyáról van szó.
A héjat ezután rakjuk 180-200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. A már említett cikk receptje szerint a beolajozott chipsek nagyjából fél óra alatt elkészülnek, de air fryer használatával 10 perc is elegendő. Fontos, hogy mielőtt bármit csinálnánk, alaposan mossuk meg a zöldséget.
Hogyan ízesítsük az édesburgonya chipset?
Az „egyszerűen nagyszerű” elvet követve a fűszerezést megoldhatjuk csupán sóval, borssal és egy kis olajjal. A sütéshez a magas füstpontú olajok, neutrális olajok – mint például az avokádó-, a napraforgó- vagy a mogyoróolaj – is megfelelnek, ám az is egy módja az ízesítésnek, ha beszerzünk egy különlegesebb fajta olajat.
Ha valami intenzívre és vajasra vágynánk, akkor készítsünk ghít, azaz tisztított vajat. Ha esetleg valami könnyedre vágynánk, akkor használjunk az olívaolajhoz. Ha merészebbek vagyunk, akkor használjunk állati zsiradékokat – kacsazsírt, marhafaggyút vagy akár sertészsírt.
Ha nem szeretnénk kihagyni a zöldfűszereket, akkor a rozmaringgal és a kakukkfűvel nem nyúlhatunk mellé, de a kedvenc currynket is megidézhetjük a kurkumával, ami szintén kiváló társa az édesburgonyának. Ezen kívül egy szokatlan verzióhoz használhatunk valamilyen csípős, chilis fűszert, amihez egy kis cukrot rakva igazán különleges rágcsa készülhet.
Nem csak önmagában finom
Az édesburgonya chipsek bár önmagukban is finomak, más ételekkel is jól tudnak együttműködni. Ha extra ropogós élményre vágyunk, rakjunk a szendvicsünkbe pár szeletet. A krémlevesekhez is nagyon jól passzol. Kikanalazva a közepét meg is tölthetjük az egész héjakat zöldségekkel, de az édesszájúak még a reggeli zabkásájukhoz is hozzáadhatják.
Ha tetszett az ötlet, akkor jöhet a következő kísérlet. Egy korábbi cikkünkben mutattuk meg, hogy a legjobb ropogós bacon egy népszerű gyümölcsünk héjából készíthető.
Címlapfotó: guibolduc / Unsplash