10 élelmiszer, amit a világon mindenkinek ennie kéne – mi hányat eszünk belőle?
Szakértők állították össze az egészséges étrend alapját képező listát.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) közösen vált egy fenntartható fejlődési cél új indikátorának felelősévé, amely az alapvető étrendi változatosságot (Minimum Dietary Diversity, MDD) méri. Ezzel egy fontos hiányosság került pótlásra az éhezés felszámolása és általánosságban a 2030-as fenntarthatósági ütemterv megvalósításához – olvasható a haszon.hu oldalon.
A sokféleség – avagy az alapanyagok változatossága – az egészséges étrend alapja. A minőségi étkezés alapvető fontosságú a táplálkozásból fakadó problémák elkerülése, illetve az egészség, növekedés, fejlődés és jóllét támogatásához. A változatos étrendre vonatkozó, módszertanilag validált új indikátort két csoportnál mérik: a gyermekek (MDD-C indikátor) és a szülőkorú nők (MDD-W indikátor) esetében. Előbbiért a UNICEF, míg utóbbi nyomon követéséért a FAO lesz felelős. A nőkre vonatkozó indikátor, melyet a FAO partnereivel együtt alakított ki, egy egyszerű eldöntendő kérdéses indikátor, amely azt nézi, hogy az elmúlt 24 órában a 15 és 49 év közötti nők mekkora arányban fogyasztottak legalább ötöt egy tíz élelmiszer-alapanyagot tartalmazó listából.
A 10-es élelmiszer-alapanyag lista
- gabonafélék
- gyökérzöldségek
- hüvelyesek (bab, borsó és lencse)
- magvak
- tej és tejtermékek
- hús és hal
- tojás
- leveles zöldségek
- A-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek
- egyéb zöldségek és egyéb gyümölcsök
Minél nagyobb azon nők aránya a mintában, akik elérik a határértéket, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egy adott lakosságon belül teljesül a nők elégséges vitamin- és ásványi anyag bevitele. A gyermekekre vonatkozó indikátornál is hasonló megközelítést alkalmaznak.
Fotó: Jamie Brown / Unsplash