Nem hisszük el, ha meglátjuk, mennyibe kerül az eper Madridban

2024. április 05.

Az eper árában hatalmas különbségek vannak Európa-szerte. Húsvét után némi változás várható már.

Javában tart már az eperszezon a mediterrán térségben, Magyarországon a napokban jelent meg a friss, hazai szamóca az üzletek polcain és a piacokon. A megelőző évekhez képest idén átlag 25-30 százalékkal magasabb áron zajlik az értékesítés. Pedig a tavalyihoz képest az időjárás is jobb, aminek következtében nagyobb mennyiséget tudnak szedni a keresett, jó minőségű gyümölcsből. Mindazonáltal, mivel az európai eperkínálat húsvét után válik jelentőssé, a gyümölcs árának a csökkenése várható hamarosan – olvasható a haszon.hu oldalon.

Remélhetőleg ez az árcsökkenési tendencia Magyarországra is begyűrűzik majd előbb-utóbb. Jelenleg ugyanis még elég borsos összeget kérnek a hazai boltokban, piacokon az eperért. Amíg például Madridban kilónként 2,18 dollár (átszámolva durván 800 forint), Katalóniában pedig 3,27 dollár (nagyából 1200 forint) is volt a szamóca nagykereskedelmi ára az előző héten a Tridge adatai alapján, addig a másodosztályú magyar eperért 3500-4000 forintot, az első osztályúért pedig 4400-5000 forintot kértek itthon a nagybanin. Viszont az import árunál 1800-2000 forintos akciós árszinttel is találkozhattunk egyes kiskereskedelmi láncok polcain idehaza.

Bármilyen epret is vegyünk, egy dologra mindenképpen nagyon vigyázni kell, mielőtt elfogyasztanánk. Hogy pontosan miért, arról ITT írtunk korábban részletesen.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash