Lekvár, bor, üdítő és olaj is készül belőle, ráadásul tele van C-vitaminnal

2024. január 24.

Ingyen megterem a kertben, miközben 190 féle élettanilag előnyös összetevőt és a citromnál tízszer több C-vitamint tartalmaz.

Ha haszonnövényről van szó, az otthoni vagy a hétvégi ház körüli kertbe legtöbben almát, körtét, meggyet, szilvát, diót, esetleg szőlőt szoktak ültetni a gyümölcsök közül. Pedig a lehetőségek tárháza még ennél is sokkal szélesebb – hívja fel a figyelmet egy cikkében az Agrárszektor.

Kertünkbe telepíthetünk olyan gyümölcsöket is, amelyek vagy kis méretű fák, vagy bokrok lesznek – emiatt sokkal kevesebb helyet foglalnak el. Ezek közül több olyan is van, amelyeknek üzemi termesztése leáldozóban van a betakarítás-kori nagy kézimunkaerő igény miatt. E fajoknak emiatt az ára is.

Az Agrárszektor által ültetni javasolt haszonnövények közé tartozik a homoktövis is. A homoktövisből feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma. (190 féle élettanilag előnyös összetevőt és a citromnál tízszer több C-vitamint tartalmaz.) A gyümölcslét, és a dzsemet általában más gyümölcsökkel keverve készítik vegyesen, ugyanis a homoktövis gyümölcse savas, hasonlóan a citromhoz.

Kétlaki, ezért porzós és termős növény is kell ahhoz, hogy teremjen. A porzós növény kompakt nagyon szép, így díszkertbe is alkalmas. A nőivarú lazább ágrendszerű, kevésbé dekoratív, de ez az, ami terem. Ágtövisei miatt áthatolhatatlan kerítésnek is alkalmas. Betakarításkor az egész ágat le kell vágni, lefagyasztani, mert így lepereg a gyümölcs róla.

Címlapfotó: Nate Johnston / Unsplash