4 tavaszi finomság, amit az idősek mindenképpen egyenek

2024. április 04.

Frissek, finomak, tele vannak vitaminnal és egyéb, az időseknek is fontos tápanyagokkal.

Az idősgondozással foglalkozó amerikai Home Care Assistance a tényleges foglalkozás mellett tanácsadást is ellát. Mindenféle ellenszolgáltatás nélkül felmehet bárki a weboldalukra és elolvashatja a cikkeket, amikben többek között táplálkozási tanácsokat adnak. Egy korábbi, 2015 márciusában megjelent cikkük a tavasz beköszönte kapcsán gyűjtötte össze azokat a szezonális finomságokat, amiket az időseknek mindenképpen érdemes fogyasztaniuk. A lista megjelenése óta mit sem vesztett aktualitásából, így most mi is bemutatjuk.

Gyökérzöldségek

A tavasz vége felé a tárolt répa helyett már megjelenik a friss, zsenge sárgarépa. Ez más gyökérzöldségekre is igaz. Azon kívül, hogy finomak, a gyökérzöldségek segítik az emésztést és csökkentik az időskorban gyakoribb hugyúti fertőzések kialakulásának esélyét.

Tavaszi fehérrépa

Külön kiemelendő a gyökérzöldségeken belül a tavaszi fehérrépa, aminek – mint neve is mutatja – tavasszal van a szezonja. Jellegzetes íze van, rostokban gazdag, vérnyomáscsökkentő hatású és a rák megelőzésében is segít.

Eper

Eper is többször szüretelhető egy évben (sőt, van már örökké termő eper), az egyik időpont a tavasz. Immunerősítő hatással bír, gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban.

Spenót

Az egyik legsokoldalúbb alapanyagunk a tavaszi szezonban. Ráadásul az egyik legegészségesebb is, szokták szuperélelmiszernek is nevezni. Időseknek antioxidáns tartalma miatt kifejezetten ajánlott, az ugyanis gátolja a sejtelhalást. A benne található magnézium segítségével a fogak egészsége őrizhető meg.

Címlapfotó: Ryan Reinoso / Unsplash