4 tavaszi finomság, amit az idősek mindenképpen egyenek
Frissek, finomak, tele vannak vitaminnal és egyéb, az időseknek is fontos tápanyagokkal.
Az idősgondozással foglalkozó amerikai Home Care Assistance a tényleges foglalkozás mellett tanácsadást is ellát. Mindenféle ellenszolgáltatás nélkül felmehet bárki a weboldalukra és elolvashatja a cikkeket, amikben többek között táplálkozási tanácsokat adnak. Egy korábbi, 2015 márciusában megjelent cikkük a tavasz beköszönte kapcsán gyűjtötte össze azokat a szezonális finomságokat, amiket az időseknek mindenképpen érdemes fogyasztaniuk. A lista megjelenése óta mit sem vesztett aktualitásából, így most mi is bemutatjuk.
Gyökérzöldségek
A tavasz vége felé a tárolt répa helyett már megjelenik a friss, zsenge sárgarépa. Ez más gyökérzöldségekre is igaz. Azon kívül, hogy finomak, a gyökérzöldségek segítik az emésztést és csökkentik az időskorban gyakoribb hugyúti fertőzések kialakulásának esélyét.
Tavaszi fehérrépa
Külön kiemelendő a gyökérzöldségeken belül a tavaszi fehérrépa, aminek – mint neve is mutatja – tavasszal van a szezonja. Jellegzetes íze van, rostokban gazdag, vérnyomáscsökkentő hatású és a rák megelőzésében is segít.
Eper
Eper is többször szüretelhető egy évben (sőt, van már örökké termő eper), az egyik időpont a tavasz. Immunerősítő hatással bír, gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban.
Spenót
Az egyik legsokoldalúbb alapanyagunk a tavaszi szezonban. Ráadásul az egyik legegészségesebb is, szokták szuperélelmiszernek is nevezni. Időseknek antioxidáns tartalma miatt kifejezetten ajánlott, az ugyanis gátolja a sejtelhalást. A benne található magnézium segítségével a fogak egészsége őrizhető meg.
Címlapfotó: Ryan Reinoso / Unsplash