1 jó és 1 rossz hírünk van a sajt-rajongóknak

2024. március 16.

A sajt sokak nagy kedvence, így nem árt tisztában lenni a cikkben szereplő információkkal.

Rossz hír: az „izzadó” sajt kevésbé ízes

Könny, izzadságcsepp, olvadás. Sokan sokféleképpen nevezik azt a jelenséget, amikor a sajt hő hatására kicsit puhábbá válik és felületén folyadék csapódik ki. A legtöbben ezt nem tartják étvágygerjesztőnek. A gond ott van, hogy közben a legtöbb sajt íze szobahőmérsékleten a legintenzívebb.

Márpedig a hő hatására megjelenő cseppecskék, vagyis tejzsírszármazékok éppen a gyors hőmérséklet-változásra jönnek elő. A molekulák kitágulnak, hely viszont már csak a sajton kívül akad számukra, ezért jelennek meg a felszínen. Ráadásul éppen a zsírok az ízhordozók, vagyis ha ezek kijutnak belülről, akkor a sajt veszíthet az ízéből. Éppen ezért érdemes megakadályozni a cseppek képződését.

Jó hír: van megoldás

A legelső lépés a megfelelő tárolás. A sajtokat a fridzsider száraz helyén kell tárolni, például a zöldséges ládában. Mindig őrizzük meg az eredeti csomagolást és abban tartsuk (az átcsomagolás által plusz nedvesség érheti). Szintén nagyon fontos az időzítés. Ne vegyük ki az elfogyasztani kívánt sajtot túl korán. Egy órával az étkezés előtt ideális. Ha ki is vettük, ne csomagoljuk ki addig, amíg nem esszük. Egyszerre mindig annyit vegyünk elő, amennyit biztosan el fogunk fogyasztani. A ki-berakosgatás is gyorsítja a nem kívánt folyamatokat. Ha mégis keletkezik maradék, azt egy műanyag dobozban minél hamarabb tegyük vissza a hűtőbe.

Természetesen akkor sincs tragédia, ha minden igyekezetünk ellenére megjelennek a cseppek. Konyhai papírtörlővel törölgessük le. (A folyamat ellenkező irányba nem működik, a  zsír a visszahűtés hatására nem fog visszaépülni a sajtba.)

A keményebb, tovább érlelt sajtokon szembetűnőbb a „könnyezés”. Ha nagyon nincs gusztusunk az „izzadt” sajthoz, ne ezekből válogassunk. Szintén kerüljük a magasabb zsírtartalmú sajtokat, ott értelemszerűen erőteljesebb a tejzsírkiválás. Ideális választás a mozzarella és a feta.

Címlapfotó: waldemarbrandt67w / Unsplash