Az éjfekete gyümölcs, ami egyben a legsokoldalúbb fűszer

2023. február 02.

Húsos raguban, levesben, mártásban, rizshez adva, italban, de még önálló köretként is tökéletes. Itthon is elérhető, sőt házilag elkészíthető ez a gömbölyű csoda.

A szárított, más néven fekete lime elsősorban a közel-keleti és észak-afrikai konyha kedvelt eleme, fűszere. Felhasználásával egyszerre tudunk savanyú és sós ízt adni egy ragunak, tagine-nak (cserépedényben sült zöldséges-húsos marokkói egytálétel), levesnek. A fekete lime sötét, szárított héját a napon szárításnak köszönheti. Ez teszi a gyümölcsöt a konyha ízletes kiegészítőjévé, ahogy a Food&Wine is írja.

fekete lime és zöld lime fehér háttér előtt
Fotó: Peter Zijlstra / Shutterstock

Honnan származik a fekete lime?

Először Ománban, az Irántól délre, az Arab-tenger partján fekvő országban használták. Manapság általában szaküzletekben szerzik be, bár otthon is el lehet készíteni. Először sós vízben blansírozzuk (leforrázzuk) a citrusfélét, majd a napon addig szárítjuk, amíg a húsa és a héja teljesen fekete színűvé nem válik és megkeményedik. A szárítási folyamat koncentrálja a lime természetes ízét és aromáját.

egész és félbevágott fekete lime
Fotó: Peter Zijlstra / Shutterstock

Milyen az íze és mire jó?

A fekete lime íze savanykás, enyhén édes és kesernyés, erős citrusaromával. Ha egészben használjuk fel főzésnél vagy párolásnál, kellemesen fanyar mélységet ad az ételek ízének. Szívesen használják raguk, rizsételek, levesek, tagine-ok ízesítésére. Por formájában is elérhető és felhasználható, így általában húsok, szárnyasok és halak fűszerezésére használhatjuk, vagy mártásokhoz, öntetekhez és pácokhoz keverve, ha savanykás, pikáns ízre vágyunk. De egyébként még karikázva köretként is működik, sőt ital is készíthető vele. A hagyományos közel-keleti a „limonana” egyik hozzávalója is. Ennél a rehidratált fekete lime-ot vízzel, cukorral és jéggel keverik össze.

Így párosíthatjuk a borokat a közel-keleti ételekkel.

A sokoldalúsága mellett a fekete lime rendkívül tápláló is. Gazdag C-vitamin-, kalcium- és káliumforrás, segíti az emésztést és erősíti az immunrendszert. Érdemes kísérletezni vele, hiszen biztos, hogy kellemesen fanyar mélységet és összetettséget ad a főztünknek.

Címlapfotó: Peter Zijlstra / Shutterstock