Kis esti rozé Dr. Tóth Bélával, Szabó Zoltán Attilával és egy poétikus dokumentumfilmmel

2024. április 04.

Ünnepi filmvetítéssel és borkóstolóval ünneplik a költészet napját a Jókai Anna Szalonban, április 11-én, csütörtökön.

Dr. Tóth Béla – a TÓTHBORBIRTOK Pannonhalma alapító tulajdonosa lesz a vendége a Kis esti rozé következő előadásnak. Ezen az eseményen rendhagyó módon egy a költészet napjához több ponton kapcsolódó dokumentumfilmet is láthat a közönség. A koronatanú Kálloy Molnár Péter és Szabó Zoltán Attila közös alkotása, amelyet elsőként a Petőfi Irodalmi Múzeumban vetítettek. A filmet már a Duna World is bemutatta.

Részlet a Csodás Magyarország filmajánlójából:

„Hetényi Károly élete kész kalandfilm. Egy árvaházból kilépve lett a legendás New York inasa, ahol testközelből figyelte a Nyugat nagyjait és a korszak színészóriásait, köztük Csortos Gyulát, Muráti Lilit. Látta sakkozni – és hallotta káromkodni – Karinthyt, kiszolgálta Kosztolányit és a mindig magányos József Attilát. A Nyugat koronatanúja megjárta az orosz frontot, dolgozott malomban, volt keszonos és menthetetlenül szerelmes. Karcsi bácsit barátjává fogadta Királyhegyi Pál és Seress Rezső, bizalmába fogadta Latinovits Zoltán és Bessenyei Ferenc. A kilencvenéves Hetényi Károly éveket töltött el a híres Royalban, a patinás Gellértben, de kiismerte a Miami sajátos világát is, ahol kollegája – az eszpresszó mellé – szép szőkéket ajánlott az uraknak. A film hőse megfordult a Dob utca sarkán a Meteorban is, ahová egy nap átlagban háromszor járt ki a rendőrség, de szép esztendőket töltött el a Kulacsban is, ahol már nem a kávé, inkább a fröccs volt a sikertermék, az örök sláger pedig a Szomorú Vasárnap.”

A Jókai Anna Szalon ajánlójából kitűnik az is, hogy az est különlegessége lesz a film inspirálta borok kóstolója a TÓTHBORBIRTOK jóvoltából. A borászat 2021-es Kódex Furmint száraz fehérbora aranyérem minősítést kapott a Londonban megrendezésre került International Wine Challenge (IWC) borversenyen.

Természetesen a Kis esti rozé előadásokhoz méltó módon, Szabó Zoltán Attila, A Tabán a világ közepe című mű szerzője, az estek házigazdája, aki egyúttal az említett film társrendezője is, a vetítést követően Dr. Tóth Bélával a Tabánról, Pannonhalmáról, a borról, a költészetről, az orvosi hivatásról, és magáról a filmről is beszélgetni fog, hiszen – ahogy a Port.hu kritikusa fogalmaz – „ezek az előadások találkozási(metszési) pontok a kultúra, az irodalom, a képzőművészet, a borkultúra és egy városrész, a Tabán kultúrája, tradíciója között. Nagyszerű borokat, hiteles borászokat mutatnak be újra és újra a Jókai Anna Szalonban. Bock, Ostoros, Mészáros, Dúzsi, Szentpéteri – csak, hogy néhány emlékezetes este főszereplőjét említsük”.

A koronatanú előzetese

A soron következő előadásra, a 2024. április 11-i Kis esti rozéra a jegyek a MáraiKult oldalán érhetőek el.

Szerző: VA
Címlapfotó: Zilahi Nono: Tabáni anziksz I. (Nyugat Plusz Extra)