Az édesség, amit minden évben csak augusztusban tudunk enni

2023. augusztus 15.

Otthon is könnyen elkészíthető, elképesztően finom és fogyasztásával egy nagy hagyomány előtt tisztelgünk.

Van egy olyan, áfonya fajta, amiből az írek minden év augusztusában egy különleges desszertet készítenek. A „fraughan” néven ismert fekete áfonya első sorban Eurázsiában honos, a kék áfonya közvetlen rokona, de az íze kicsit eltér attól. Kifejezetten édeskés, lédús termésről beszélhetünk itt. A fraughan szüretelésének nagy hagyománya van Írországban. Minden év júliusának utolsó vasárnapján a helyiek egy fesztivál (Fraughan Sunday) keretében gyűjtik be a bogyókat. Ez a nap egybeesik a régi kelta fesztivállal, a Lughnasával, mely egyike a fontos csillagászati eseményeknek: a napforduló és a napéjegyenlőség középpontjára esik. Innentől kezdve nagyjából egy hónapig tart a szüret. Na de miből is áll ez a desszert? A BBC most elárulta nekünk a receptet!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

My Bike or Hike (@mybikeorhike) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók

  • 150 gramm fraughan vagy áfonya (plusz egy kevés a díszítéshez)
  • 1 ek kristálycukor
  • fél citrom leve és héja
  • 2 nagyobb szál kakukkfű
  • 250 ml tejszín

Így készül

  • Tegyük a fraughant (áfonyát) egy nagyobb lábosba. Adjuk hozzá a cukrot, a citrom felének levét és a kakukkfű szálakat. Kis lángon, 5-10 percig főzzük a keveréket, amíg a bogyók elkezdenek szétesni és besűrűsödni (de valamennyire még megtartják a formájukat). Ezt követően szedjük ki a kakukkfű szárait és tegyük félre a kompótot hűlni.
  • Egy közepes méretű tálban addig verjük fel a tejszínt, amíg az olyan sűrűvé nem válik, hogy képes legyen megőrizni a formáját akkor is, amikor belekerül majd a gyümölcspép. Ezután óvatosan forgassuk bele a gyümölcs felét a tejszínbe úgy, hogy fodrozódjon.
  • Tálaljuk a krémes-gyümölcsös desszertet poharakba, majd rakjunk rá még egy keveset a fraughanból (áfonyából) és szórjuk meg a tetejét a maradék friss bogyókkal. Díszítsük az egészet egy kis citromhéj-reszelékkel.

Címlapfotó: Neil Bates / Unsplash