10 ínycsiklandó gasztronómiai program novemberre

2022. október 21.

10 gasztronómiai program, ahol nem lesz hiány a hagyományos libaételekből, a disznótoros hangulatból és újborból.

Az alábbi 10 különleges gasztronómiai program lefedi az ország egészét. A kínálat rendkívül sokrétű, így mindenki megtalálhatja a neki tetszőt.

Garda fesztivál – november 4 – 6. (Tihany, több helyszínen)

Az őszi garda halászat nagyon szorosan kötődik a régi balatoni hagyományokhoz. A rajban úszó halakat ugyanis sosem volt könnyű kifogni, így őrszemeket állítottak Tihany magaslataira, akik a távolból segítették a halászokat. Ezért is nevezik látott halnak a gardát. A Garda fesztiválon felelevenítik a régi magyar szokást, valamint bemutatják, miként lehet elkészíteni ezt a különleges halfajtát.

Márton-Napi Libalakoma – november 4 – 6. (Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.)

Az őszi időszak nem lehet teljes újbor és liba lakoma nélkül. Külön-külön is érdemes hódolni nekik, de akkor együtt kóstolva nyújtják az igazi élményt. A hajdúszoboszlói Márton-napi libalakoma egy tökéletes helyszín erre. Magyar pincészetek kínálják majd különleges tételeiket, illetve különféle libaételeket lehet megkóstolni. A több napos rendezvénysorozaton izgalmas kulturális és zenés programok biztosítják a jó hangulatot.

Kolbászsütő Fesztiválnovember 5. (Alsóörs, Varázserdő utca 3.)

gasztronómiai program, kolbászok
Fotó: bellena / Shutterstock

Kolbásztöltés, forralt bor és pálinka várja az idei versenyre látogatókat. A fergeteges hangulatról Fásy Ádám és a Zeneexpressz gondoskodik. A szervezők látványos kézműves vásárral és izgalmas gyerekprogramokkal is készülnek.

Szalonna fesztivál – november 5. (Orfű, Barlangkutató utca 1.)

Szalonnák, tepertők, hurkák, kolbászok, pecsenyék, valamint pörköltek várják a sertéshús kedvelőit az orfűi fesztiválon. Az ételeket mind a helyszínen készítik majd az egymással versenyző csapatok. Munkájukat egy szakmai zsűri fogja értékelni. Míg a csapatok sütnek-főznek, addig a vendégeknek érdemes körülnézniük a kézművesek és árusok portékái között.

gasztronómiai program, egy fehérboros pohár és sárga levelek
Fotó: Mariia Korneeva / Shutterstock

Bakony Expo – Bakonyi Ízek Vására – november 11 – 13. (Veszprém, Veszprém Aréna előtti tér)

A régió egyik legfontosabb rendezvényén a középpontban a magyaros ízek és fogások állnak majd. A finom hazai ételeken felül lesz kézműves vásár, iparművészeti bemutató, koncert és táncegyüttesek is fellépnek. A szervezők a kisebbekről sem feledkeztek meg, őket játszóház és különféle gyerekporgramok várják.

gasztronómiai program, sült libaétel
Fotó: Alexander Raths / Shutterstock

Szent Márton Újborfesztivál és Libator – november 12 – 13. (Szentendre, Skanzen)

A festői környezet az egyik legnagyobb vonzereje a szentendrei Skanzenben minden évben megrendezésre kerülő Szent Márton Újborfesztivál és Libatornak. A újborok kedvelőinek mindenképpen érdemes megkóstolni az itt bemutatott kézműves tételeket. Természetesen az újbor párja, a finom libasült sem hiányozhat az autentikus Márton-napi rendezvényről. Ezenfelül pedig színes gyermekkoncertek, táncegyüttesek, bábszínházak biztosítják még a minőségi kikapcsolódást.

Kemencés Gasztronómiai Fesztivál – november 12. (Kiskőrös, Petőfi tér és a városközpont)

Ínycsiklandozó, kemencében sült fogások, illetve az elmaradhatatlan liba ételek kínálnak ízutazást a fesztivál látogatóinak. A kiskőrösi gasztro rendezvényen megannyi szórakoztató program várható. Többek között táncelőadások és koncertek felelnek majd a feledhetetlen fesztiválhangulatért. Helyi kistermelők és pincészetek szintén képviseltetik magukat a fesztiválon.

Disznótoros és Kolbásztöltő Verseny Vonyarcvashegy – november 19. (onyarcvashegy, Kossuth Lajos utca 42.)

gasztronómiai program, hurkák és kis magyar zászló
Fotó: acceptphoto / Shutterstock

Böllérek és sertéshús-imádók, figyelem! Közeledik az év egyik legizgalmasabb toros- és kolbásztöltő-versenye. A hagyományos disznótori hangulat, a roppanós tepertők, a finom hurkák és a pikáns kolbászok garantáltak. Ahogy az újbor és a liba összekapcsolódik, úgy alkotnak egy párt a disznótoros ételek a kupica pálinkával. Az a legfontosabb, hogy mindenki üres gyomorral érkezzen!

Tepertő fesztivál Berekfürdő – november 19. (Berekfürdő, Berek tér)

Ha már a tepertőnél tartunk, akkor meg kell említenünk berekfürdői Tepertő fesztivált, ahol az étel széles választéka lesz kóstolható. A finom lakoma után további izgalmas programok szórakoztatják a nagyérdeműt. A szervezők izgalmas versennyel, kirakodóvásárral és más meglepetésekkel iskészülnek.

Krumplis Lángos Fesztivál, Bánhorváti – november 26. (Bánhorváti, Szabadság út 146.)

A borsodi településen november végén fókuszban a krumplislángos. A rendezvény vendégei olyan ételekkel ismerkedhetnek meg, mint a görhő, herőce és laksa ételekkel. A gourmet-knak ez egy kihagyhatatlan program, hiszen itt igazi tradicionális különlegességeket lehet majd megkóstolni.

Címlapfotó: View Apart / Shutterstock