Anger Zsolt, a Vince Gála házigazdája: „Erre nehezen mond nemet az ember”

2022. november 17.

Egy könyv már kamaszként elindította a borok világában, mégis egy expedícióval fog felérni neki a 2022-es Vince Gála. Interjú az esemény házigazdájával, Anger Zsolt színésszel.

VINCE: Miért vállalta el a felkérést, hogy legyen a november 19-i Vince Gála házigazdája?

ANGER ZSOLT: Utóbbi időben elkezdtem kísérletezni a gasztronómiában. Előbb részt vettem Széll Tamás mellett a Főmenü műsorban, majd megépítettem a saját, PhotoKitchen névre keresztelt stúdiókonyhámat, ahol videós konyhai tartalmakat készítek. Ezután jött ez a felkérés, úgy éreztem, magamat hazudtolnám meg, ha elutasítanám a meghívást, hogy legyek a gasztronómia egyik nagy ünnepének házigazdája. Másrészről magával ragadott a szervezők lelkesedése, illetve maga a koncepció. Az, hogy a Szépművészeti Múzeumban lehet találkozni a gasztronómia és a magyar borászat legnagyobb alakjaival. Erre nehezen mond nemet az ember.

VINCE: Van olyan borász, akivel kifejezetten várja a találkozást?

ANGER ZSOLT: Úgy általában a borral való találkozást várom, nekem ugyanis az elmélyedés a borok világában egyelőre kimaradt. Kíváncsi vagyok, nagyon szeretnék tanulni a borokról, mert nincsenek komoly tapasztalataim.

Anger Zsolt, a bor és Hamvas Béla

VINCE: Nem is szokott bort fogyasztani, vagy csak nem nézett még a „termék” mögé, hogy megismerje a filozófiát, a személyt, az alkotás folyamatát?

ANGER ZSOLT: A kapcsolatom a borral egy könyvvel kezdődött. 15-16 éves voltam, már amatőr színházzal foglalkoztam, ettől az egésztől felnőttnek éreztem magam. Faltam a könyveket, Pintert, Beckettet, József Attilát, akkor még titkos, gépelt másolatok formájában. Így került a kezembe Hamvas Béla A bor filozófiája című könyve, ami rögtön arra csábított, hogy megismerjem a borok világát. Csak hát a 80-as években elérhető tételek után nem az történt, ami Hamvas Bélát annak a csodának a megírására inspirálta. Emiatt egy jó időre elengedtem a borokat. Azt viszont látom, érzékelem, és – mivel a gasztronómia révén mostanában újra találkozom borokkal – tapasztalom is, milyen robbanásszerű fejlődésen ment keresztül itthon az ágazat. Pontosan ezért is szeretnék újra nekifutni. Erre is kiváló alkalom a Vince Gála.

anger zsolt, férfi farmerkabátban a pultra támaszkodik
Fotó: Wlcsek András

VINCE: Van olyan pincészet, szőlőfajta, borvidék a Vince Gála felhozatalából, amit mindenképpen szeretne felfedezni?

ANGER ZSOLT: Minden információt átnéztem a Gálával kapcsolatban. Egészen meglepődtem, hogy például a Vince Díjnál hány különböző, önálló kategória és azon belül hány jelölt van. Elképesztően gazdag ez a világ. Éppen ezért sodródni szeretnék az árral. Csakis arra vagyok kíváncsi, mi az, ami ízlik nekem, mindenféle előítélet nélkül. Valószínűleg fogok találni kedvenceket az este folyamán, de előtte mindenkinek megadom az esélyt.

Szerző: Geri Ádám
Címlapfotó: Wlcsek András