Ingyen van, finom, mégsem esszük ezt a csodaszert
Finom, egészséges, sokoldalú és mindenkinek korlátlanul rendelkezésre áll. Szakember adott tanácsokat.
Egyre nagyobb hangsúlyt kap az életünkben az éghajlatáltozás, az egészséges táplálkozás és minden, ami ezzel a két szegmenssel is összefügghet. Mégis kevesen tudják, hogy a magyar erdőkben és mezőkben burjánzanak az olyan ehető növények, gombák, amelyek fogyasztása rengeteg előnnyel jár, jól viselik a klímváltozást, a megismerésüket pedig akár tanítani is lehetne. Utóbbira vállalkozott az Agrárszektor minapi cikke, szakértő segítségével vették számba a hazai erdőkben megtalálható megannyi “konyhai alapanyagot”. Az alábbiakban ebből az írásból szemezgettük a legérdekesebb részleteket.
Egyre nagyobb hangsúlyt kap az életünkben az éghajlatáltozás, az egészséges táplálkozás és minden, ami ezzel a két szegmenssel összefügg. Az EU kulcsszerepet játszik az ENSZ klímatárgyalásai során. Valamennyi tagállam aláírta a párizsi megállapodást is, összehangolják álláspontjukat, és uniós szinten közös kibocsátáscsökkentési célokat tűznek ki. A párizsi megállapodás értelmében az EU 2015-ben kötelezettséget vállalt arra, hogy 2030-ig legalább 40%-kal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. 2021-ben a célt 2030-ra legalább 55%-os csökkentésre, 2050-re pedig a klímasemlegességre módosították – írja a HelloVidék.
Az Európai Unió városai és régiói most arra ösztönzik a tagállamokat, hogy vegyék figyelembe a helyi és regionális helyreállítási igényeket és prioritásokat. Összpontosítsanak a különösen sérülékeny ökoszisztémákra és a veszélyeztetett fajokra. A szakemberek szerint ebbe kell folyamatosan bevonni a helyi és regionális közösségeket, hogy az intézkedések az egyes területek társadalmi-gazdasági, földrajzi és környezeti sajátosságaihoz igazodjanak.
Kincsek teremnek a magyar erdőkben, mezőkön
A helyi ökoszisztéma adottságainak a maximális kihasználására, a biodiverzitás megőrzése mellett annak előnyeire és lehetőségeire irányítja a figyelmet 2019 óta Medveczki Zoltán erdész szakirányító és gomba szakellenőr az általa szervezett, ehető vadnövényeket tematizáló, a gyakorlatban bemutató gyűjtőtáboraiban és erdőművelési táboraiban a szakember. Ennek kapcsán kérdezte őt a HelloVidék az ehető vadnövényekről és jelentőségükről.
A szakember kiemelte többek között a mezei sóskát. A mezei sóska közönséges növény, mindenhol megterem, mégsem fogyasztják az emberek, mert sajnos nem ismerik – mondta Medveczki Zoltán. Ezen jó lenne változtatni. Fontos ugyanis ez a tudás, bármikor hasznosítható, természeti kataklizma, netán háború esetén, ha elfogy valamilyen okból az élelmiszerkészlet. Fontos lenne tisztában lennie a ma emberének azzal, hogy a természet a jótevőnk, nem az ellenségünk.
Magyarországon például nő négy olyan hagyma is, amelyik egész évben terem, egymás után, tehát folyamatosan szolgálhatnak táplálékkal. Az első a fagyálló vadsnidling, utána a medvehagyma, aminek most van a szezonja. Ezt követi a vadpóré és a gyíkhagyma, ez utóbbit szinte sajnos már senki sem ismeri, pedig tele van hasznos tápanyagokkal. Vannak fagyálló növényeink is, amelyek a mínuszokat is jól bírják, februárban nő a salátaboglárka, a csalán, a tyúkhúr, a zamatos turbolya és a vadsnidling is bírja a fagyot, természetes fagyálló van bennük.
“A magyar hagyomány 360 ehető erdei vadnövényfajt tart számon, ami már önmagában egy nagy szám. Valójában 600 erdei vadnövény található a hazai erdőkben. Döbbenetes adat, de például 40 ezer szarvasmarha húsának megfelelő gomba rothad el az erdeinkben, mert nincs, aki leszedje, hasznosítsa őket.”
Kevesen tudják például, hogy
és az utóbbival ellentétben őshonos nálunk – tájékoztatott a szakember. A zellerlevélkúra például segít a testben a gyulladások legyőzésében. A kányazsombor kiválóan alkalmas fokhagymapótlásra, a fekete üröm étvágygerjesztő, gyomorerősítő hatású gyógynövény, a gyomor nyálkasérüléseire itták régen az ürmös bort. A salátaboglárka, a salátagalambbegy nyers salátaként is fogyasztható. A kerek repkény petrezselyemzöld helyett fogyasztható, de cigi is sodorható belőle, ami a dohánnyal szemben kitisztítja a tüdőt. A komlóhajtás spárga, zöldbab helyett fogyasztható. A hólyagos habszegfű a zöldborsót pótolhatja, egészítheti ki, a szőrös disznóparéj külföldi neve amaránt, főzeléknek nagyon finom. A fehér libatop amellett, hogy nagyon finom, a vesére kiválóan hat, ahogy a kövér porcsin is a húgyúti problémák gyógyítója.
“A gombák közül a téli fülőke fagyálló, mínusz 8 fokban is nő, édesebb, mint a cukor, a homoki szarvasgomba. Minden ehető gombafaj nagyon egészséges, esszenciális aminosavakat tartalmaznak, egészséges, én azt mondom, ha már kitint kell ennünk, együnk gombát, ne rovarkitint. A fűszergombáknak is nagy választéka terem az erdőkben, a sötét trombitagomba levesekbe, mártásokba, de pörköltnek is kiváló. A fenyvesekben termő borsos tinóru csilire emlékeztető ízű, a nagyspórás csiperkének pedig marcipánillata van, ha megszárítjuk, és ízesítjük mézzel vagy cukorral, nagyon finom, édes, bio gombacsipsz lesz belőle. De a gombát ezerféleképpen lehet hasznosítani, ruszlinak, kolbásznak, lekvárnak kávénak stb., hatalmas repertoárja van a gombaalapú táplálkozásnak” – zárta gondolatait Medveczki Zoltán.
Címlapfotó: Becca Tapert / Unsplash