Ugyanazt az élményt nyújtja, mint a szarvasgomba, töredék áron, mi az?

2023. január 12.

Egészséges, finom, kiváló fűszer, változatosan használható, nem mellesleg sokkal olcsóbb, mint a szarvasgomba.

Legyen szó egy tál tésztáról, rántottáról vagy egy közepesen átsütött bélszínről, a hozzáadott reszelt szarvasgomba, vagy a szarvasgomba por vitathatatlanul a gasztronómiai élvezetek csúcsára emeli bármelyik fogást. A legtöbb ember azonban nem tud, vagy nem akar költeni erre a kincset érő, de kincsbe is kerülő fűszerre. A lifehacker cikke azonban mutatott egy praktikus alternatívát, aminek köszönhetően már-már szarvasgombát érezhetünk a szájpadlásunkon a fogyasztása alkalmával.

A cikk a gyógyhatású gombafajként is ismert shiitake gombát (vagy siitake gombát, a magyar nyelvben mindkét írásmód elterjedt) javasolja. Ezt ugyan szárított formában nem lehet úgy lereszelni, mint a szarvasgombát, de mikróban átmelegítve ez könnyen orvosolható. És létezik ennél még kényelmesebb megoldás: porként is megvásárolható.

barna gombák, fölöttük felirat
Fotó: Thom Milkovic / Unsplash

Nem elhanyagolható a különbség az árak között. Egy kilogramm friss shiitake gomba hozzávetőlegesen 7000 forintba kerül, a legolcsóbb szarvasgomba ennek négyszeresébe. Ez az előny megmarad, ha a fűszernek legideálisabb por változatokat vetjük össze. 60 gramm shiitake por már 3300 forintért megvásárolható, ugyanez szarvasgombából 9700 forint. Házilag is készíthetünk shiitake fűszert. Ehhez nincs más dolgunk, mint a szárított gombát betenni a mikróba úgy, kicsit felmelegíteni, utána már reszelhetjük is.

A szárított shiitake ízre amúgy kevésbé csípős, mint a szarvasgomba; a markáns íz helyett inkább egy kellemes, selymes ízvilágot fogunk tapasztalni. Nem is dominál annyira az ételekben, a földes umami íz (az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz”) és a hozzá tartozó „wow-élmény” a végére érkezik majd meg, nem tolakodóan. Az említett lifehacker cikk szerint a shiitake íze a keleti konyhában sokat használt nátrium-glutamát lágyabb változataként is értelmezhető.

Szarvasgomba helyett bármilyen gomba

Az írás egyébként arra bátorít, mindenféle szárított gombát próbáljunk ki, bátran kísérletezzünk, mindegyik gombapor képes feldobni az ételeket.

Nemrég mi is megosztottunk pár rókagomba alapú receptet, amihez még borokat is ajánlottunk. Ezt a cikket is érdemes megnézni.

Megkoronázhatja a különböző vegán tésztákat és babokat is – de még egy tál popcornba is bátran rakhatunk belőle. Amellett, hogy a reszelt gomba (vagy a por) tökéletes befejezése az ételeknek, a port belekeverhetjük húsgombócokba, szószokba, de még lazacra is reszelhetünk belőle a sütőbe helyezése előtt. A halnak nem lesz túlságosan gombás íze, de észrevehető lesz a különbség.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Karin Hiselius / Unsplash