Egyetlen pontot kell megnézni a gombán, hogy tudjuk, tényleg friss-e

2023. november 24.

A nem mérgező gomba is komoly betegséget okozhat, ha öreg. Pedig nagyon egyszerűen megállapítható, hogy friss-e még.

A gombában sok vitamin és ásványi anyag található, emellett fehérjében is gazdag, tehát többszörösen érdemes az étrendbe beépíteni. Viszont azt is tudni kell, hogy a gomba az egyik leggyorsabban romló élelmiszer. Sem friss, sem elkészített állapotban nem szabad sokáig tárolni. A sérült, öreg, penészes gomba betegséget okozhat. Ez igaz nem mérgező faj esetén is – hívja fel a figyelmet még a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldala is.

A vásárlás során elsődleges szempont a frissesség, a friss gomba kellemes illatú, roppantható, a kalapszéle ép. Minél öregebb a gomba, annál több nedvességet veszít magából. Ezért a kalapszélek erősen berepednek, a húsa szivacsossá válik, főzéskor nehezebben puhul – írja az Agrárszektor. A gomba szoba hőmérsékleten nagyon gyorsan veszít minőségéből. Ezért vásárlás után mihamarabb fel kell dolgozni, vagy hűtőbe kell tenni, így 2-3 napig eltartható. Ebben az esetben a gombát csomagoljuk ki a fóliából és nedves ruhával letakarva tároljuk a hűtőszekrényben. Fagyasztóban hat-nyolc hónapig is tárolható, de ha csak egyszer is kivesszük, már muszáj feldolgozni. Elkészítése után legfeljebb két napig fogyasszuk.

A gombát számtalan étel elkészítéséhez használhatjuk, leveshez és húsételhez is kitűnő választás. Grillezve, pörköltnek, salátának, gombás ízesítésű ételekhez egyaránt kitűnő. Elkészíthető még rántva, tojásos ételekhez, szószokhoz, mártásokhoz adva.

Címlapfotó: Camila Melim / Unsplash