Valódi kincs, otthon is előállítható, mégsem esszük

2023. október 17.

40-szer több E-vitamin, 6-szor több C-vitamin, és 69-szer több K-vitamin. Ásványi anyagok és bioaktív vegyületek.

Magyarországon is egyre népszerűbbek a csírazöldségek és a mikrozöldségek. A minap az Agrárszektor foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat. A vince.hu ebből a cikkből szemezgette ki a legérdekesebb részleteket.

A csírazöldségek és mikrozöldségek sokban hasonlítanak egymásra, de van néhány alapvető különbség is köztük. A kiindulási alapanyag mindegyiknél bio minőségű mag, hiszen itt az abból kikelő néhány napos növényeket fogjuk megenni, melyeknek nem nagyon lesz idejük az esetlegesen a termesztéskor rájuk, beléjük került növényvédő szerek lebontására.

A csírazöldségeket mindenestől megesszük azaz a csírát és a gyökeret is, sőt, sokszor a rajtuk maradó maghéjjal együtt. Ezeknél a csírázáshoz szükséges nedvességtartalmat a napi többszöri nedvesítéssel és a megfelelő hőmérsékleten tatással érjük el, tehát nem talajba vetjük a magokat. Amikor a csíra 1-2 centiméteres, akkor már fogyasztható a csírazöldség.

A mikrozöldeket néhány nappal később, idősebb korban fogyasztjuk, mint a csírazöldségeket, és ezeket levágjuk, a zsenge leveleket megesszük, tehát a gyökér és a maghéj az itt nem lesz a táplálékunk része. Jóval több bioaktív vegyület (flavonoidok, a glükozinolátok és a fitoösztrogének), ásványi anyag (Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Se és Mo) található bennük, ugyanakkor a zöld hajtások nitrát tartalma jóval kisebb a kifejlett növényekénél. A mikrozöldség-vöröskáposztában a kifejlett káposztához képest 40-szer több E-vitamin, 6-szor több C-vitamin, és 69-szer több K-vitamin van.

Csírazöldség termesztése

Először a magokat áztassuk be 10-12 órára vízbe, itt megduzzadnak, ezzel jelentősen lerövidíthető az idő, amíg előjön a csíra. Ezután tegyük csíráztató tálba a magokat és naponta kétszer öntözzük, mossuk át. Ez a vízpótlásukat is szolgálja, de fontos hogy lemossuk a magokat ilyenkor, különben ha nincs szerencsénk bebüdösödhetnek. Kisebb magok esetén ne csap alatt mossuk át rendszeresen ezeket, hanem kézi permetező flakonnal fújjuk rájuk a vizet. Fogyasztás előtt is alaposan mossuk át a csírazöldségeket. Nem csak csíráztató tálban csíráztathatunk, hanem van olyan befőttes üveg is, aminek a kupakja lyuggatott, itt szellőzik is, másrészt vizet töltve bele ezen felfordítva kijön a felesleges víz.

Mikrozöldség termesztése

Mikrozöldnek sok növény alkalmas például a bazsalikom, a koriander, az édeskömény vagy a retek. De készülhet zsázsából, rukkolából, és szinte bármiből: borsó, spenót, cékla, saláták, hagymafélék, lucerna, sőt vízitorma is. Amiből csírazöldség készülhet, az tovább nevelve mikrozöldségnek is alkalmas. 

A mikrozöldségeket már az első levélpár megjelenése után, vagy nem sokkal később a talajszintig levágják, fajtótól és fejlettségi állapottól függően 7-21 nappal a csírázás után. A mikrozöldek, mivel hosszabb ideig nevelkednek, így az esetleg nem azonos fejlődési üteműek is beérik egymást. A mikrozöldség már nem csíra, hanem olyan, rendszerint 14 napnál fiatalabb (7-14 napos) növény, amelyen már megjelentek a felnőtt növényre jellemző, de még apró hajtások, levelek, melyek mérete maximum 3-10 cm.

Amit fontos még tudni

A csírázáshoz víz, levegő és megfelelő hőmérséklet kell, általában a szobahőmérséklet elegendő. Míg a csírazöldségeket sötétben is nevelhetjük, ha a mikrozöldségeket sötétben csíráztattuk, akkor ezt követően fényhez kell jussanak, hogy bezöldüljenek. A magvakat vetés előtt kezelhetjük langyos kamillateás lemosással, ami fertőtleníti a maghéjat. Mikrozöldségeknél is lényeges hogy a fölösleges víznek biztosítsunk az elfolyást, különben berohadhat az egész. A kis növényeknek az 50 százalékos relatív páratartalom az ideális. A vágást akkor érdemes megkezdeni, amikor már a sziklevelek felett az első lomblevelek is megjelentek, de a növény még zsenge, nem nagyobb 10 centiméternél.

Míg a csíranövények alig tartalmaznak klorofillt, a mikrozöldek zöld színűek, klorofillban gazdagok. Mindig annyi növényt vágjunk le, amennyi az adott étkezéshez szükséges. A csírák és a mikrozöldek biztonsággal egy hétig tárolhatók hűtőben, de ha úgyis otthon termesztjük, jobb teljesen frissen szedni. A mikrozöldségek előállítási technológiájuk miatt különösen kitettek a kórokozó baktériumok megtelepedésének.  Ezért kisgyerekek, várandós nők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők inkább ne fogyasszanak mikrozöldséget. Ne puszta kézzel, hanem csipesszel, vagy gumikesztyűben kezeljük a mikrozöldséget a fertőzések elkerülése érdekében.

Címlapfotó: Jonathan Borba / Unsplash