Egy apró, ingyenes trükkel tovább fokozható a görögdinnye okozta élmény

2025. július 11.

A felvágott görögdinnye megfelelő tárolás esetén akár négy-hét napig is megőrzi frissességét.

A nyári szezon egyik legnépszerűbb gyümölcse a görögdinnye. Óriási mérete miatt azonban gyakran kihívást jelent az elfogyasztása egyszerre – emiatt sokan ódzkodnak a megvásárlásától. Most azonban mutatunk egy egyszerű trükköt, amivel a lédús, vitaminban gazdag gyümölcs akár egy hétig is megőrzi legjobb formáját.

A felvágott görögdinnye megfelelő tárolás esetén akár négy-hét napig is megőrzi frissességét. Az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, hogy minél előbb hűtőbe kerüljön, és a lehető legjobban védve legyen a levegőtől. Ha igazán biztosra szeretnénk menni, érdemes már a vásárlás során odafigyelni arra, milyen dinnyét választunk. Keressünk olyan ép darabot, amin nincs repedés, sérülés, így a levegő és a baktérium nem tud bejutni. Miután hazaértünk és kiporcióztuk a rögtön elfogyasztandó mennyiséget, a maradékot azonnal fedjük le és tegyük be a hűtőbe. Ez azért fontos, mert a gyümölcshús szobahőmérsékleten az oxigén hatására sokkal gyorsabban öregszik – írja a The Daily Meal.

Sok múlik a szeletelésen is

A tárolás módja attól is függ, hogyan szeleteljük fel a dinnyét. A nagyobb darabokat – például a hasábokat – érdemes szorosan becsomagolni frissentartó fóliával. A kisebb kockákat tehetjük légmentesen zárható edénybe. Akármelyik megoldást választjuk, a lényeg, hogy a dinnye minél kevesebb levegővel érintkezzen. Fontos tudni, hogy a fagyasztó nem tesz jót a dinnyének, kásássá, pépessé válik a húsa.

Ha szeretnénk, hogy minél tovább friss maradjon, a becsomagolt dinnyét érdemes a hűtő hátsó vagy alsó polcaira helyezni. Általában ezek a leghidegebb pontok, itt a hőmérséklet állandóbb, és kevésbé van kitéve a gyakori ajtónyitás okozta hőingadozásnak. Az ajtó rekeszeit lehetőleg kerüljük, ott néhány fokkal mindig melegebb van – ennyi már elegendő ahhoz, hogy a dinnye hamarabb megpuhuljon vagy elveszítse az ízét.

Az sem mindegy, milyen élelmiszereket tárolunk a dinnye mellett a hűtőben. A görögdinnye nagyon érzékeny az érési és romlási folyamatokat felgyorsító etilénre. A jelentős mennyiségű etilént kibocsátó gyümölcsök közé tartozik az alma, az avokádó, a sárgadinnye, a barack, a nektarin, a paradicsom és a banán. A legjobb, ha a felszeletelt görögdinnyét a hűtő leghidegebb részében tároljuk, és lehetőleg távol tartjuk minden más élelmiszertől. Így biztosíthatjuk, hogy napokon át élvezhessük friss, lédús formájában.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Rens D / Unsplash