Reggelire és vacsorára is csodás a franciák kedvenc étele

2024. október 27.

Otthon elkészíthető, kiadós és változatosan variálható a receptje. Nem csoda, hogy közel 500 éve a franciák egyik kedvenc étele.

A quiche a franciák egyik kedvenc étele, elődje már a 16. században az asztalokra került. Tulajdonképpen egy sós pitéről van szó: alapja leveles tészta, tölteléke pedig tojásból és tejtermékekből (tej, vaj, sajt) áll össze. Ezt az alapot aztán kedvünk szerint akármilyen hozzávalóval gazdagíthatjuk, teljesen elengedve fantáziánkat. Alább a Hamu és Gyémánt által fellelt baconos-sajtos quiche receptet mutatjuk meg. Az elkészült étel különlegessége, hogy napindítóként és vacsoraként is tökéletesen megállja a helyét.

Quiche

Hozzávalók

  • 20 dkg reszelt burgonya
  • 4 dkg vaj
  • 5 tojás
  • 2,5 dl tej
  • csipetnyi só
  • 10 dkg reszelt cheddar sajt
  • 5 csík bacon
  • ízlés szerint kolbász
  • 1 csomag leveles tészta
  • ízlés szerint frissen vágott metélőhagyma a díszítéshez

Így készül

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, majd zsírozzunk ki egy nagyobb méretű sütőformát. Ezután egy nagy keverőtálban dolgozzuk össze a reszelt burgonyát az olvasztott vajjal és a sóval.
  2. Süssük ezt a masszát 25 percig, majd vegyük ki a sütőből. Ekkor szórjuk rá a cheddar sajtot, a bacont (és a kolbászmorzsát) a megsült krumplira.
  3. Egy nagy tálban keverjük össze a tojást, a tejet és egy kis sót.
  4. A piteformába nyomkodjuk bele a leveles tésztát, egy villával szurkáljuk meg a tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben 3 percig süsük, majd vegyük ki.
  5. A leveles tésztára öntsük rá krumplis masszát, majd az összekevert tejes tojást.
  6. Ezt követően süssük 180 fokon 35-40 percig vagy addig, amíg a quiche közepe már nem remeg a sütőforma megrázásakor. Ha ezzel megvagyunk, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni 10 percig. Szeletelés és tálalás előtt szórjuk meg metélőhagymával ízlés szerint.

Milyen más töltelékeket érdemes még kipróbálnunk?

A quiche szépsége nemcsak az ízekben és textúrában rejlik, hanem a sokoldalúságban is. A végtelenségig variálható tölteléket hús és sajt helyett szimplán zöldségekből is összeállíthatjuk. A spenót, a brokkoli és a cukkini például tökéletes hozzávalója a pitének.

Ami pedig a sajtot illeti: az étel tetejére akár morzsolt kecskesajt vagy feta is kerülhet. Ha viszont húsimádók vagyunk, sonka, szalámi vagy akármilyen darált hús ugyancsak tökéletesen megfelel majd, mint hozzávaló. Bármelyik verziót is választjuk, arra mindig ügyeljünk, hogy kellőképpen át legyenek sütve a felhasznált alapanyagok.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash