Magyar is van a világ 6 leghalálosabb étele között
Léteznek olyan ételek, amiknek az elfogyasztása a megfelelő elkészítés nélkül akár halált is okozhatnak. Többel a magyarok tányérján is találkozni.
Létezik a világban pár olyan fogás, aminek elfogyasztása a megfelelő elkészítés híján akár az életünkbe is kerülhet. A drive.hu cikkében 6 ilyen ételt gyűjtött össze. A lista érdekessége, hogy a hatból kettővel a magyarok tányérján is találkozni. Egyikkel ráadásul elég gyakran, hiszen kifejezetten kedveljük.
Fugu
A fugu, ami a gömbhal nevét és a hal húsából készített ételt is jelenti, Japánból indult hódító útjára. Az étel annyira rizikós, hogy exportálás előtt általában még Japánban a helyi szakemberek készítik elő ehetővé. A profiknak először meg kell szabadulniuk a hal szemétől, agyától, petefészkeitől, májától és beleitől, mivel ezek egy tetrodoxin nevű idegmérget tartalmaznak.
Ez a méreg 1200-szor halálosabb, mint a cianid. Egy fugu annyi mérget tartalmaz, ami elegendő 30 felnőtt halálához. Már egy kis darab légzésbénulást okozhat. Ezért sem ajánlott egyedül elkészíteni az ételt, hiszen a fugut fogyasztók többsége azért veszti életét, mert egymaga próbálkozott a hal feldolgozásával. Itthon több Japán étterem kínálja – természetesen ellenőrzött keretek között, a legszigorúbb előírásoknak megfelelően készítik a fogást.
Ackee
A jamaikai nemzeti ételnek számító ackee egy mogyoróhoz hasonlatos gyümölcs. Az általunk is kedvelt mogyoróval szemben viszont a magjai annyira mérgezőek, hogy fogyasztását senkinek sem ajánlják – hacsak nem teljesen érettek, ami onnan látszik, hogy magától szétnyílik a gyümölcs. Még így is le szokták vízben forrázni elfogyasztása előtt, hogy tovább csökkentsék a méregszintet. Ellenkező esetben „jamaika hányásbetegséget” okoz, ami később kómához, a legsúlyosabb esetben pedig halálhoz vezethet. Jamaikában általában reggel eszik, halak mellé.
Sannakji
A sannakji egy koreai étel, amit egy élő bébipolip csápjaiból készítenek el. Az étel önmagában nem mérgező, itt más okoz problémát. A még tekergő csápok ugyanis bármikor a szájpadlásra tapadhatnak, és elzárhatják a légutakat, ami perceken belül fulladáshoz vezet. Ha valaki kóstolásra adná a fejét, akkor érdemes gyorsan falatozni és mindent alaposan megrágni.
Hákarl
A hákarl egy Grönlandról származó, erjesztett cápahúsból készült étel. Az alapanyag egy mérgező cápafaj. A grönlandi cápának (Somniosidae) rendkívül magas a trimetilamin-oxid és a húgysav szintje. Szélsőséges esetben ezek kábulást, bélpanaszokat és idegrendszeri bajokat okozhatnak. Érdekesség, hogy mérgek úgy semlegesíthetők, hogy a cápát hagyjuk megromlani. Izlandon például nagy hagyománya van a „rohasztásnak”: a tradicionális előkészítés során a húst általában ecetbe áztatják, majd több hónapra homok alá temetik. Az eljárás elpusztítja a mérgeket. Utána gerendára fellógva szárítják a méregtelenített darabokat.
Manióka
A trópusi gyökérzöldség, amit a tápióka elkészítéséhez használnak, nyersen fogyasztva könnyen az utolsó vacsoránk lehet. A manióka ugyanis cianidot tartalmaz. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelően készítsük el. Míg az édes maniókát elegendő megfőzni, addig a keserű változatát először le kell reszelni, majd be kell áztatni, és utána lehet csak megfőzni. Így jelentősen csökken a benne található cianid mennyisége.
Vörös vesebab
A vörös vesebab számos kedvelt fogás részét, alapját képezi Magyarországon is. Nyersen fogyasztva viszont ez a hüvelyes nagyon is mérgező, mivel nagy mennyiségben tartalmazza az úgynevezett fitohemagglutinint. Ez a vegyület „összecsomósítja” a vörösvértesteket és súlyos betegséget okozva. Szerencsére ezt a hatást könnyen ki tudjuk küszöbölni akkor, ha jó ideig vízbe áztatjuk, majd forró vízben megfőzzük. Pont úgy, ahogy szoktuk az összes babos ételünknél. Utána akár még édességet is készíthetünk belőle.
Címlapfotó: Annie Spratt / Unsplash