Csakis így mossuk meg a zöldséget és gyümölcsöt, különben semmi értelme
A növényvédőszer-maradványok eltávolítása nem bonyolult, de egy szabályt be kell tartani.
Hiába a szigorú uniós szabályozás, a világ különböző részeiről érkező zöldségek és gyümölcsök nem mindig mentesek a növényvédőszer-maradványoktól. Szerencsére léteznek egyszerű, otthon is alkalmazható módszerek, amelyek segítenek biztonságosabbá tenni az élelmiszereket – olvasható a haszon.hu oldalon.
Az élelmiszeripar globalizációja miatt gyakran nem tudhatjuk, pontosan honnan származik a boltban vásárolt paradicsom vagy alma. Egyes országokban a növényvédő szerek használatára és az élelmiszer-biztonsági előírások betartására sokkal kevésbé ügyelnek, mint az Európai Unióban.
A jó hír, hogy számos egyszerű háztartási trükkel mérsékelhető a szermaradványok mennyisége – derül ki a már említett cikkből.
Mosás, törlés, hámozás
Mivel legtöbb növényvédőszer-maradvány a gyümölcsök és zöldségek felületén található, egyszerűen a tiszta vízzel történő alapos mosással, dörzsöléssel, törölgetéssel is jelentősen csökkenthetjük a szermaradványok mennyiségét.
Még hatékonyabbak lehetünk egy rövid áztatással: egyes kutatások szerint 25-30 perces ecetes áztatás segíthet egyes peszticidek lebontásában és eltávolításában, emellett elpusztítja a baktériumok 98 %-át. A Massachusettsi Egyetem kutatói szerint az almák 12-15 perces szódabikarbónás vízben való áztatása szinte teljesen eltávolíthat két gyakori növényvédő szert a gyümölcsök felületéről.
A hámozás szintén jó megoldás, bár tápanyagveszteséggel járhat. Leveles zöldségeknél (saláta, káposztafélék esetében) ajánlott a külső levelek eltávolítása.
Címlapfotó: CDC / Unsplash