Az 5 legizgalmasabb piac nyári kirándulásainkra

2024. június 28.

A legizgalmasabb, legolcsóbb és legdrágább piacok listája nagyon hasznos lehet nyári utazásaink alkalmával.

Az élelmiszerpiacok és az utcai étkezdék évszázadok óta az európai kultúra alapelemei. Bár már az ókori Görögországban is árultak finomságokat az utcán, a ma ismert fedett piacok a 19. században jelentek meg. Ezek a helyek azóta szerves részét képezik a legtöbb európai nagyváros kulináris és kulturális légkörének. Most a Radical Storage összeállítása alapján megmutatjuk, melyek a legjobb értékelésű, a legdrágább és a legolcsóbb piacok a kontinensen.

London 33 helyszínnel és 4,5 csillagos átlagértékeléssel Európa legjobb városa lett az élelmiszerpiacok szempontjából. A brit főváros világhírű gasztronómiai célpont, az ott élő nemzetiségeknek köszönhetően pedig a világ bármely tájáról származó konyhával találkozhatunk.

A londoni élelmiszerpiacok és vásárcsarnokok önmagukban is kihagyhatatlan látogatási célpontok, a trendi Camdentől a város legrégebbi teréig, a Borough Marketig. Ez utóbbin olyan árusokkal találkozhatunk, akik már generációk óta árulnak a helyszínen.

Az összeállításban négy spanyol város – Madrid, Barcelona, Zaragoza és Valencia – is szerepel a top tízben. Az ország fővárosa, Madrid virágzó kulináris színtérnek ad otthont. A méltatlanul kevéssé ismert Understreet Market jelenleg a legjobb választás azoknak, akik a spanyol alapanyagok és a nemzetközi konyha ízléses keverékére vágynak.

A valenciai Mercat Central Európa öt legjobb piacának egyike. Az ikonikus, 20. század eleji szecessziós épület egyben a kontinens egyik legnagyobb élelmiszerpiacát is rejti. Itt találhatóak a város legjobb tapasbárjai is.

Németország, bár világszinten leginkább karácsonyi vásárairól híres, Európa húsz legjobban értékelt élelmiszerpiaca közül hatnak is otthont ad. A kölni Markthalle Körnerstraße, az Ehrenfeld nevű élénk külvárosban található utcai élelmiszerpiac kiemelkedik a többi hely közül. Elsősorban a szerdai kebabnapról híres, amikor a helyiek tömött sorokban állnak a klasszikus ételért.

A legdrágább és a legolcsóbb európai piacok

Egy főétel, egy sör és egy üdítőital összesített átlagárát elemezve a koppenhágai Tivoli Food Hall bizonyult a legdrágábbnak egész Európában. Egy látogatás itt közel 50 euróba, azaz 20 ezer forintba kerül. Ez a magas helyi keresetek mellett nem vészesen sok, turistáknak viszont húzós lehet.

Az összeállítás szerint a már említett valenciai, festői szépségű Mercat Central Európa egyik legolcsóbb élelmiszerpiaca. Egy főétel, egy sör és egy üdítő itt átlagosan mindössze 8,42 euróba, 3345 forintba kerül.

Címlapfotó: Milada Vigerova / Unsplash