100 éves a világ leghíresebb salátája

2024. július 10.

Olasz szakács készítette Mexikóban amerikai turistáknak. Van, ami az eredeti receptbe nem került bele, ma viszont már elképzelhetetlen nélküle a saláta.

A feljegyzések szerint éppen száz éve, 1924. július 4-én született meg a cézár saláta. Cesare Cardini olasz származású szakács és étteremtulajdonos állítólag ezen a napon készítette el az első adagot. A történet úgy szól, hogy Tijuanában (Mexikó) amerikaiakat szolgált ki, akik az amerikai függetlenség napját italozással akarták megünnepelni a hazájukban érvényben lévő alkoholtilalom idején.

A hatalmas vendégsereg kiszolgálására Cardini az elbeszélések szerint végül kénytelen volt mindent egy hatalmas fatálba aprítani, amit még a konyhában talált. Így született meg a cézár saláta, ami a közhiedelemmel ellentétben nem Julius Caesarról, hanem Cardiniről kapta a nevét – olvasható az Agrárszektor cikkében.

Mint írják, az eredeti salátát a vendég asztalánál állítja össze a szakács. Ma, száz évvel később, a tijuanai Caesar’s Restaurant étteremben ugyanígy, a vendégek előtt egy hatalmas fatálban készítik a salátát. A klasszikus recept római salátából, paprikából, parmezánból, főtt tojásból, valamint egy mustárból, olivaolajból és citromból készült öntetből áll.

Időközben a recept, bár alapjában változatlan maradt, további adalékokkal bővült. Az idők során került bele például szardella – derül ki Claudio Poblete mexikói szakácsnak a jubileum alkalmából kiadott könyvéből. Poblete szerint a saláta azért egyetemesen népszerű, mert olyan hozzávalókból áll, amelyek „alapvetőek az emberi táplálkozás szempontjából”.

Címlapfotó: BLACK17BG / Pixabay