A legfinomabb házi kenyér egy maradékból süthető!

2023. december 02.

Mennyei házi kenyér recept, amivel még pénzt is spórolhatunk.

Sok maradék étel a hűtőben kivéve egy kis felmelegítést követően ugyanolyan jóízűen elfogyasztható, mint frissen. A krumplipüré nem tartozik ezek közé. Vajas, krémes textúrája általában nem éri meg a másnapot. (Így-úgy fel lehet javítani, de igazi már sose lesz.)

Két lehetőség áll rendelkezésre. Az egyik, hogy igyekszünk csak annyi krumplipürét készíteni, ami még aznap el is fogy. Beeshet plusz vendég, nehéz megbecsülni az emberek étvágyát, szóval ez nem egyszerű. Inkább főzzünk többet és készítsünk a maradékból ízletes flatbreadet, azaz laposkenyeret a maradék püréből. Liszttel, sóval, élesztővel és egy kis vízzel újjászületik a krumplipüré, szuper házi kenyér lesz belőle.

Mi az a flatbread?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Louise Johansson (@tastebylouise) által megosztott bejegyzés

A laposkenyerekre nem mindig a flatbread kifejezést használták az emberek. Az ősidők óta létező ételt régen egyszerűen csak krumplikenyérnek hívták. (Az indiai naan is ide tartozik.) A receptet minap „felmelegítő” dailymeal szerint megszületése, de legalábbis elterjedése egy 18. századi gyógyszerészhez köthető. Az illető az éhínséges időkben jobb híján ezt adta a szegény embereknek.

A krumplikenyeret gyakran burgonya- és búzaliszt keverésével készítik. A sima liszttel ellentétben a burgonyaliszt már önmagában is tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. A krumpliban található vas, kálium és C-vitamin a burgonyalisztből sem hiányzik, ráadásul a keményítő miatt jó a nedvességmegőrző képessége is.

Bármilyen recept alapján is készítsük a krumplipürét, a maradékból mindenképpen tökéletes házi kenyér alkotható. (Ez a Michelin-csillagos recept tuti siker.) A laposkenyeret általában búzaliszt és burgonyaliszt keverésével kezdik a pékek, melyhez ezt követően adnak vajat, tejszínt/tejet és ezt követően ízesítik olyan hozzávalókkal, mint például a fokhagyma és a fűszerek. Ezek pedig adott esetben a maradék krumplipürében mind megtalálhatók.

A búzalisztben lévő glutén a kelesztés során nyúlékonnyá válik, míg a maradék krumplipüré nedvessé, puhává és ízletessé teszi a laposkenyeret.

Lapos házi kenyér hozzávalók

  • 125 ml meleg víz
  • 6 gramm élesztő
  • 200 gramm krumplipüré
  • 350 gramm liszt
  • só ízlés szerint

Címlapfotó: Nadya Spetnitskaya / Unsplash