Így az is imádni fogja a citromot, aki eddig nem ette

2023. július 28.

Bár nagyon egészséges, savanyú íze miatt a citrom megosztó gyümölcs. Ezzel a recepttel minden megváltozik!

Akik szeretik a savanyú ízeket, azoknál a citrom az egyik leggyakoribb vendég a konyhában. Limonádé, vinaigrette öntet, tea és szinte minden sós étel feljavul egy kis friss citromlével. A Lifehacker cikke azonban bemutatott egy másik felhasználási módot, ahol a citrom se nem friss, se nem savanyú. Ismerkedjünk meg a karamellizált citrommal!

A Lifehacker receptjének első lépéseként a citromot meg kell sütni egy kis olívaolajban, serpenyőben. Eközben a meglévő ízek koncentrálódnak, ráadásul az összhatás további aromákkal egészül ki. A gyümölcshús krémessé válik, a víz elpárolog, a citromban található cukor pedig karamellizálódik.

A karamellizált citrom íze kifejezetten intenzív: még mindig felfedezhető benne a fanyar, kissé kesernyés ízvilág, de megjelenik benne a pörkölt, karamellás édes íz is.

Az oldal szerint a karamellizált citromot édes és sós ételekhez egyaránt kínálhatjuk. Mindenképp érdemes kipróbálni a karamellizált citromos vinaigrette öntetet is, de tényleg szinte az összes ételre bátran szórható.

Görög joghurt sok mézzel, rizsételek és krémes tészták – csak pár példa, a felhasználási körnek ugyanis csak a kreativitásunk szab határt. Egy joghurt alapú mártogatósban is megállja a helyét, ahogy a sült zöldségekben is, de magában, rágcsaként is kiváló.

Karamellizált citrom

  1. A citromot szeleteljük fel vékonyan és távolítsuk el a magokat. 
  2. Öntsünk annyi olívaolajat egy nagy serpenyőbe, hogy éppen ellepje az alját. (Ne használjunk öntöttvasat, mert az anyag nem jön ki a savval.)
  3. Állítsuk a hőfokot alacsony-közepesre. Tegyük a serpenyőbe a citromszeleteket egy sorban és kezdjük el sütni. Szükség szerint forgassuk, amíg az összes gyümölcshús „fel nem oldódik”, és a szeletek mindkét oldalukon meg nem barnulnak. Minél barnábbak, annál kevésbé lesznek savanyúak.
  4. Ha kész, tegyük át egy vágódeszkára és vágjuk apró darabokra.

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: engin akyurt / Unsplash