A C-vitaminban gazdag magyar sárga gyümölcs, ami a világ 10 legjobbja közé tartozik

2025. március 01.

Nemrég kapott állami minősítést, most pedig rendkívüli dolog derült róla ki.

Kozák Antal egy súlyos beteg barátja kérésére kezdett homoktövis termesztéssel foglalkozni, addig szamócát, meggyet és kajszit termesztett. Amikor látta, mennyire jó hatással volt a magolaj és a homoktövisvelő az egészségre, komolyan érdeklődni kezdett a növény iránt, és 2010 óta termeszti – olvasható a Magyar Mezőgazdaság cikkében. Mint írják aradon, egy bemutatón járva ötlött fel Kozákban a kérdés, hogy miért nincs magyar fajta ebből az értékes gyümölcsből.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézet Fertődi Kutatóállomásán csak homoktövis-honosítással foglalkoznak, ott tanulta meg, hogyan lehet nemesíteni ezt a szélporozta, kétlaki növényt. Rákóczifalvai kertjében nyolc hím- és számos nőivarú fajtát ültetett, a vegyes megporzásból származó bogyókból pedig tízezer magoncot nevelt fel. Ezek fele volt nőivarú növény.

A nemesítési cél gömbölyded bogyójú, későn érő és sötét narancssárga homoktövisfajta létrehozása volt. A bogyó alakja azért lényeges, mert leválasztás után könnyebb a gömbölyű bogyók tisztítása. A kései érési idő pedig jobb beltartalom elérését teszi lehetővé és tapasztalata szerint biztosabb is a hazai betakarítás.

A 2024-ben állami minősítést szerzett Remény fajta megfelel ezeknek a követelményeknek. Sok benne a C-vitamin a béta-karotin, kimagaslóan sok Omega-7 zsírsavat tartalmaz, valamint valamint kedvező az Omega-6 és Omega-3 zsírsavak aránya.

Az első nagyobb termés bevizsgálásakor kiderült, hogy világviszonylatban a tíz legjobb beltartalmú fajtája közé tartozik. Október második felében szedhető. Porzófajtája a Vitéz.

Kozák Antal tervei szerint Debrecenben, Budapesten, Kecskeméten és Válon lesznek még bemutatókertek a saját ültetvénye mellett, és szaktanácsadással segítik a fajta hazai elterjedését. A homoktövis élettani hatását pedig reményei szerint a Semmelweis Egyetemen fogják vizsgálni. Kimagasló beltartalmi értékei miatt márkázott termékek alapanyaga lehet a Remény homoktövisfajta.

Címlapfotó: Pascale Amez / Unsplash