3 új szőlőfajta engedélyeztetéséről döntöttek

2023. február 07.

Három új nemesítésű, rezisztens szőlőfajta kerülhet a választékba a szigorú szabályozásáról híres borvidéken.

Rendhagyó volt a franciaországi Cognac borvidék termelőinek szokásos éves gyűlése 2022 decemberében, ahol a szigorú eredetvédelmi szabályozást is érintő döntés született. A cognac (ejtsd: konyak) tölgyfahordóban érlelt borpárlat. Az európai uniós eredetvédelmi szabályozás értelmében, a cognac nevet csak a szigorú feltételek teljesülése esetén viselheti az ital.

Ilyen feltétel a meghatározott szőlőfajták használata. Az italnak legalább 90%-a az Ugni Blanc, Folle Blanche vagy Colombard szőlőfajta borából kell készülnie. A maradék 10%-nál is csupán a Folignan, Jurancon blanc, Meslier St-Francois (Blanc Ramé), Select, Montils, Sémillon szőlőkből lehet válogatni.

Legalábbis mostanáig így volt, az említett éves gyűlésen ugyanis a fajták bővítéséről döntöttek – olvasható a Vitisphere beszámolójában. Az előterjesztés értelmében a cognaci szőlőtermelőket tömörítő szervezet a francia Nemzeti Származási és Minőségügyi Intézetnél (INAO) kéri három új szőlőfajta engedélyezését a borvidéken. A Vidal, a Coutia és a Lumian mind új nemesítésű fajták. 2021-ben kerültek be hivatalosan a francia fajtajegyzékbe. Ellenállóak a penészgombával, rothadással szemben, ami Cognacban is gondot szokott okozni.

Ha az INAO pozitívan reagál, akkor 2024-ben elindulnak az első ültetések. A projektben részt vevő gazdák a területük 5%-án ültethetik kísérleti jelleggel a három új szőlőfajtát.