A „hal”, amit még azok is imádni fognak, akik nem eszik az igazit

2024. április 18.

Nincs benne koleszterin, tele van rosttal, különleges az íze.

A szardella az egyik legolcsóbb és legtáplálóbb halféle, ami fehérjében, szelénben, omega-3 zsírsavakban és A-vitaminban is gazdag. Az apró halak ízletes, umamival teli kiegészítői lehetnek salátáknak, rizottóknak vagy tésztaételeknek is. A vegán étrendbe viszont értelemszerűen nem férnek bele. Szerencsére létezik egy tökéletes, növényi alapú szardella-alternatíva: a kapribogyó.

A kapribogyó a mediterrán régióban megtalálható Capparis spinosa nevű évelő növény ehető virágbimbója. Szüretelés után a napon hagyják száradni, majd sós lébe teszik. Kissé pikáns ízét a természetesen előforduló glükokapparin nevű vegyület, vagyis a mustárolaj adja. Az eredmény egy gazdag, umamis, kissé savanykás ízvilág. Karaktere mellett textúrája is meglepően hasonlít a szardíniáéhoz, így nagyon jól helyettesíti azt.

A szardellához hasonlóan ezek az apró, zöld virágbimbók is jól illenek például sült burgonyához, salátákhoz, rizshez és tésztaételekhez. A Daily Meal szerint a mediterrán konyhában széles körben használják őket. Az apró hal mellett az olajbogyót is gyakran helyettesítik velük. Enyhén ropogós textúrájuk miatt tökéletesek szendvicsek és pizzák feltétjeként is, ráadásul élénkzöld színükkel az ételek kinézetét is feldobják.

Bár a kapribogyó közel sem tartalmaz annyi fehérjét, mint a szardella, jó hír, sokkal több rost található benne, miközben koleszterintartalma zéró. Ráadásul, bár sós lében árulják, még mindig sokkal kevesebb benne a nátrium, mint a feldolgozott szardellában. Az egészséges növényi alternatíva elsősorban állaga miatt kiváló halpótló, de ha egy kevés misópasztával vegyítjük, az íze is meglepően hasonlít majd a szardelláéra.

Címlapfotó: Junior REIS / Unsplash