5 perces házi kenyér recept – tényleg működik!

2024. április 03.

Házi kenyér világrekord idő alatt. A receptvideó 1 hét alatt 180 ezer megtekintésig jutott.

Korábban nagyot ment a cikkünk, amiben a 2 összetevős, kelesztés nélküli házi kenyérről írtunk. Az egyszerűsége okán azt 20 perc lehet elkészíteni. Ennél gyorsabb házi kenyér nincs is – hittük eddig. A minap azonban megtaláltuk a youtube-on ZsomBisztró videóját és átértékeltük, amit eddig gondoltunk a kenyérsütésről.

ZsomBisztrónak, vagyis az eme művésznéven futó Panka Zsombornak a története önmagában is érdekes. Tulajdonképpen azért mélyedt el a főzés és sütés tudományában, mert 5 éves korában autoimmun betegséget diagnosztizáltak nála, aminek következtében egészen súlyos bélpanaszokkal élt hosszú éveket.

Egy ponton azonban megelégelte a dolgot, elkezdte bújni a táplálkozással kapcsolatos szakcikkeket, szakkönyveket, kialakította a saját étkezési szabályrendszerét és megtanult főzni. Számos saját receptje közül a címben beígért 5 perces házi kenyér az egyik legsikeresebb. 2024. március 24-én töltötte fel és alig egy hét alatt 178 ezer megtekintésig jutott.

ZsomBisztró honlapján leírva is megtalálható a recept. Még azt is elmagyarázza, mit kell másképpen csinálni, ha kovásszal akarjuk elkészíteni a kenyeret.

Természetesen az 5 perc nem összesen értendő. Ahogy Zsombor is elmondja, „5 perc aktív munkát igényel” a kenyér elkészítése, utána már csak pihentetni kell (8-10 órát), majd betenni a sütőbe nagyjából további 30 percre. Az azért sokat elárul, hogy számtalan kenyérreceptje közül saját bevallása szerint messze ezt veszi elő a legtöbbször.

Címlapfotó: Debbie Widjaja / Unsplash