Tökéletes sült krumpli házilag: a titok egy filléres fehér por, nem a só és a liszt az

2023. december 11.

Otthon is pillanatok alatt elkészíthető egy tál tökéletesen ropogós, arany barnára sült krumpli. A titok egy szó szerint apróság!

A hideg idő beköszöntével kevés étel képes jobban felmelegíteni, mint valamelyik gyökérzöldség. Ezek között persze örök klasszikus a burgonya, amit ezer formában az asztalra tehetünk. Télen valamiért a sült krumpli a kedvenc. Sajnos egyben ez a legnehezebben elkészíthető verzió is. Sok mindennek kell stimmelnie ahhoz, hogy a krumplink aranybarna és ropogós legyen. Most mutatunk egy olyan eszközt, amivel mindez egy csapásra leegyszerűsödik majd.

Az air fryer, illetve az ezzel egyenértékű légkeveréses sütő használatának legnagyobb előnye kétségkívül az, hogy ventilátornak köszönhetően a sültkrumplink külső héja tökéletesen ropogós, belseje pedig egyenletesen krémes lesz. Az air fryer még ennél is eggyel tovább megy, hiszen ott ezt a textúrát sokkal kevesebb idő alatt kapjuk meg, mint ha hagyományos sütővel dolgoznánk. Mivel az air fryer használatakor nincs szükség előmelegítésre, már eleve 20 perc körüli előnnyel indulunk, ráadásul körülbelül feleannyi idő alatt megsül majd a burgonyánk, mint egy hétköznapi sütőben.

A tökéletes házi sültkrumplihoz a Daily Meal szerint először érdemes 10-15 percig szódabikarbónás vízben főzni a burgonyát, mert a felületén így létrejövő keményítőréteg sokkal könnyebben válik majd ropogós héjjá. Ezután keverjük össze kevés olajjal, sóval és fűszerezzük ízlés szerint, majd tegyük az air fryer kosarába. 10 perc után keverjünk egyet rajta, majd hagyjuk még 8-10 percig barnulni.

Címlapfotó: Sardar Faizan / Unsplash