5 gyorsan elkészíthető étel karácsonyi maradékokból
Maradék van, de kedv, idő és energia nincs? Semmi gond! Következzen 5 tuti tipp az újrahasznosításra.
A mindmegette.hu receptoldalon gyűjtötték össze, mit lehet kezdeni a karácsonyi vacsoráról típikusan megmaradó ételekkel. Következzen 5 gyors és egyszerű tipp az újrahasznosításra.
Maradék főtt húsból 20 perces húsos spagetti
Hozzávalók
- főtt hús (amennyi maradt, de a legjobb, ha egy egész csirkemellnek a fele belekerül a szószba)
- 2 gerezd fokhagyma
- fél piros kaliforniai paprika
- 2 dl főzőtejszín
- petrezselyem
- reszelt sajt
- 1 csomag spagetti
Így készül
- Olívaolajon dinszteljük meg a csíkokra vagy kockára vágott kaliforniai paprikát.
- Adjuk hozzá zúzott fokhagymát, majd a felkockázott főtt csirkemellt, és kissé pirítsuk meg.
- Öntsük nyakon a tejszínnel, szórjuk meg petrezselyemmel. Akkor kész a szósz, amikor kellemesen krémesre sűrűsödött.
- A kifőtt spagettire ízlés szerint kanalazzunk a szószból, majd szórjuk meg a reszelt sajttal.
Maradék levesből rizseshús (ha maradt hús és zöldség is)
Ez az egyik leggyorsabb felhasználási módja a húslevesnek, ha nem maradt annyi, hogy mindenkinek jusson belőle. Nincs más teendőnk vele, mint hogy felforraljuk a levest a maradék répával, gyökérzöldséggel, karalábéval és főtt hússal, majd a lé harmadának megfelelő mennyiségű rizst puhára főzünk benne. Ha szeretjük, adhatunk hozzá zöldborsót is. Fedő alatt főzzük, néha megkavarva. Amikor már majdnem jó a rizs, és szinte elfőtte a levet, akkor egyszerűen lehúzzuk a tűzről, és megvárjuk, amíg a fedő alatt puhára párolódik, és felszívja az összes folyadékot. Befőttet tálalunk mellé.
Sültekből mindent bele saláta
Hozzávalók a salátához
- Sülthús
- 2 csomag salátamix
- 1 doboz koktélparadicsom
- lilahagyma
- dió
- 10 dkg sajt
Hozzávalók az öntethez
- 2 ek mustár
- 1 kk méz
- 3 ek olívaolaj
- 1 dl víz
Így készül
A hozzávalókat daraboljuk fel és keverjük össze egy salátástálban. Az öntetet keverjük ki és a saláta mellé külön kínáljuk.
Sültekből csirkés lepény tészta nélkül
Hozzávalók
- Sülthús (az eredeti baconnel vagy sonkával készül)
- 3 tojás
- 2,5 dl tej
- 1 dl tejföl
- 2 ek liszt
- 100g reszelt sajt
- só, bors
Így készül
- A tojást a tejföllel és a tejjel jól keverjük ki. Adjuk hozzá a lisztet, majd a húst és a reszelt sajtot. Sóval, borssal ízesítsük. Öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe vagy piteformába.
- 200 fokra előmelegített sütőben addig süssük, míg aranybarna nem lesz.
- Felszeletelve tálaljuk.
Maradék rizsből rizssaláta
Hozzávalók
- Kb két bögre főtt rizs
- 2 főtt tojás
- kígyóuborka
- koktélparadicsom
- zöld magozott olívabogyó
- 1 doboz tonhal
- 4 ek majonéz
- 1 kk ecet
- só, bors
Így készül
- A keményre főtt tojást széltében vágjuk ketté, majd vágjuk további négy-négy részre.
- A koktélparadicsomot vágjuk félbe, az uborkát hasonló méretű kockára.
- Keverjük hozzá a rizshez a többi hozzávalókkal együtt.
Címlapfotó: Brooke Lark / Unsplash