A Párisi Passage őszi menüje tele van meglepetésekkel

2022. november 18.

A Párisi Passage Étterem egyedülálló környezetben kínálja a hagyományos magyar gasztronómia, a francia bisztrókonyha és a keleti kulinária ihlette fogásait.

A Párisi Udvar vitán belül Budapest egyik legimpozánsabb belső terével büszkélkedhet. A múlt századot idéző enteriőr, az impozáns belmagasság, a különleges díszítő motívumok mind a hazai közönséget, mind a turistákat lenyűgözik.

párisi passage, üvegtetős épület belseje asztalokkal, székekkel
Fotó: Párisi Passage

Őszi menü nem csak szezonális alapanyagokból

Lutz Lajos executive chef az őszi menü kialakításakor a szezonális alapanyagok értő használata mellett nem félt attól sem, hogy távoli kontinensek konyháját is megidézze. Így remekül megfér az étlapon a birsalmával és gesztenyével tálalt, tökéletesre sütött szarvasborjú gerinc és a cajun lazac steak, a szarvasgombamártással kínált marhabélszín és a pok choy kíséretében érkező izlandi tőkehal.

fehér inges ember áll egy épület üvegajtaja előtt
Lutz Lajos executive séf
Fotó: Párisi Passage

Az előételek sorában is találunk kellemes meglepetéseket. A sült kacsamáj krémességét fanyar tamarindszósz ellenpontozza, az idényzöldségekre építkező őszi zöldségkavalkád pedig jóval többet kínál, mint egy egyszerű saláta: tartalmas és izgalmas fogás. Természetesen nem hiányozhat belőle a sütőtök. A szín- és ízharmóniához pedig a cikória, a kápia paprika és a brokkoli is hozzájárul. A vegetáriánus étkezést követőknek a későbbiekben sem kell attól tartaniuk, hogy éhen maradnak. A főételként kínált kecskesajtos-céklás rizottó vagy a zatarral és marokkói citrommal fűszerezett pikáns karfiol gratin ellenállhatatlan ízekkel csábít, de a húsos fogások között is elérhető tofuval készült verzió.

lila és sárga étel fehér tányérban
Karfiol gratin
Fotó: Párisi Passage

A klasszikusokat kedvelő vendégek imádni fogják a bresse-i csirkével készült paprikás csirkét. A köretként érkező vajas galuska a legjobb értelemben véve nevezhető háziasnak, a csirke nem “újragondolt”, nem kapott megreformált textúrát vagy prezentálást, egyszerűen csak prémium alapanyagból készült. A nagymama ebédje, ahogy egy kiváló chef készíti. Talán meglepő, hogy az étlapra egy “szendvics” is felkerült. A croque monsieur azonban teljes értékű fogás, a párizsi életérzés szinte kötelező eleme.

barna és vörös hasábok fehér tányéron
Szarvasborjú gerinc
Fotó: Párisi Passage

A desszertek közül nem hiányozhat a kocka

A desszertkínálat garantáltan megkoronázza az étkezést; a túrógombóc akár egy önálló fogásként is helytáll. A gesztenye fatörzs almakompóttal és a tejfagylalttal érkezik – minden elem önmagában is élmény, együtt kóstolva pedig valódi őszi kényeztetés. A Párisi Kocka kávéfagylalttal a hely szellemére rímel – tömény gyönyör, kihagyhatatlan!

párisi passage, barna és fehér hosszúkás étel fehér tányéron
Gesztenyés fatörzs
Fotó: Párisi Passage

Az étlapon szereplő fogásokat izgalmas koktélokkal vagy válogatott borokkal kísérhetjük – a Párisi Passage étteremben a “ház bora” megjelölés is új értelmet nyer, hiszen a poharazva kínált Páris Passage Selection Chardonnay kifejezetten az étterem számára és közreműködésével készült. 

Címlapfotó: Párisi Passage