Soha ne keverjük a krumplit ezzel a zöldséggel, mert baj lesz!

2025. március 01.

A krumplinak van két veszedelmes ellensége.

Megfelelő körülmények között a krumpli hosszú ideig tárolható otthon. Van azonban pár zöldség, aminek a közelében nagyon hamar rothadásnak indul – hívja fel a figyelmet az angol Express cikke. A krumpli számára legveszélyesebb két zöldség a hagyma és a fokhagyma. Mind a kettő meggyorsítja a krumpli romlási folyamatát, ezek „szomszédságában” utóbbi szemmel láthatóan hamarabb fog csírázni.

Az ok a hagyma illóanyaga, ami többek között etilén gázt is tartalmaz, ez gyorsítja fel környezetében a folyamatokat. A krumpli különösen érzékeny rá. A rossz hatás egyébként odavissza érvényes. A burgonya sok nedvességet tartalmaz, ez pedig a hagymára és a fokhagymára lehet rossz hatással, mindkettő megpenészedhet.

Ha a krumplit szobahőmérsékleten, sötétben és magában tároljuk, akár 6 hónapig is eláll minden gond nélkül. A fénytől ismét kicsírázik és keserűvé válik, a fridzsider hidegében pedig a benne található keményítő cukorrá alakul, ami szintén gyorsítja a romlást.

Címlapfotó: Sardar Faizan / Unsplash