Számos tejtermék eltűnik a magyar boltokból, április 25-től van érvényben az új rendelet
Az agrárminiszter rendelete a magyarok számos kedvencével kapcsolatban rendelkezik.
Szigorúbb előírások lépnek életbe a tejtermékek megnevezésére és összetételére vonatkozóan az élelmiszerkönyv módosításával – olvasható az Agrárszektoron. Mint írják, az új szabályozás 2025. április 25-től lép hatályba, azonban az előírásoknak nem megfelelő termékek még egy évig forgalomba hozhatók, és minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomban maradhatnak.
Az agrárminiszter rendelete egyértelműsíti, hogy a tejtermékek elnevezése pontosan milyen jellegű és minőségű termékre utalhat. A kedd este megjelent módosítás értelmében az összetevőként hozzáadott vizet tartalmazó ízesített tejkészítmények megnevezésében tilos a fogyasztót megtévesztő módon a „tej” kifejezést használni. A nem tehéntejből készült termékek esetében a megnevezésben kötelező feltüntetni a felhasznált tejféleséget, például “ízesített tejkészítmény kecsketejből”. A „kecskesajt” megnevezés kizárólag olyan sajtokra alkalmazható, amelyek 100 százalékban kecsketejből készültek. Kevert tejből készült termékek esetén csak akkor szerepelhet egy adott állat a megnevezésben, ha annak teje legalább 70 százalékos arányban van jelen a termékben, például „juhgomolya kevert tejből”.
Az ízesített készítmények esetében a megnevezésben utalni kell az ízesítőanyagként használt élelmiszer nevére, például „Málnás joghurt”. Amennyiben a termék kizárólag természetes vagy mesterséges aromával készül, csak az „… ízű” kifejezés használható, például „Őszibarackízű aludttej”.
A rendelet értelmében a tejföl, túró és túrósajt esetében élelmiszer-adalékanyag, míg a kakaós és karamellás tej gyártása során színezék hozzáadása nem megengedett. A „félzsíros” tej megnevezés kizárólag a 2,8 százalék zsírtartalmú tejre vonatkozhat, míg a laktózmentes tejtermékek esetében a maradék laktóztartalmat a következő formában kell feltüntetni: „laktóztartalom < 0,1 g/100 g”.
Címlapfotó: John Cameron / Unsplash