6 étel, ami sokkal egészségesebb, mint azt eddig hittük
Egészséges élelmiszerek, amiknek rossz a hírük, pedig kifejezetten jó hatással vannak az emberi szervezet működésére.
A Magyar Mezőgazdaság minapi cikkében 6 olyan élelmiszert gyűjtött össze, ami rossz híre ellenére valójában igenis egészséges.
Tojássárgája
Gyakran hallani, hogy a tojássárgája zsír- és koleszterintartalma túlságosan magas. Így sokan csupán a fehérjét fogyasztják, mivel szerintük úgy egészségesebb. Ám a tojás zsírtartalma nagyon is hasznos, hiszen egészséges zsírsavakról van szó. Ráadásul számos kutatás bizonyította, hogy a koleszterintartalma miatt sem érdemes aggódni, hiszen – egészséges személyek esetében! – a tojássárgájának fogyasztása nem növeli jelentősen a szívbetegségek kockázatát. Tartalmaz D-, E-, B- és még bőrszépítő A-vitamint is, kiváló kolinforrás. Utóbbi elengedhetetlen az agyműködés szempontjából.
Gyorsfagyasztott termékek
A natúr, adalékmentes fagyasztott zöldségek és gyümölcsök remek opciót jelentenek, hiszen betakarítás után a fagyasztás gyorsan megtörténik, így nem vész el a termések értékes vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ezzel ellentétben, ha a frissen leszedett zöldséget és gyümölcsöt sokáig tárolják vásárlás előtt, azok sokat veszíthetnek tápanyagtartalmukból. Létezik olyan zöldség, aminél a szakemberek kifejezetten a gyorsfagyasztott változatot ajánlják. Mindig nézzük meg az összetevők listáját, és olyan mirelit terméket válasszunk, ami nem tartalmaz adalékanyagokat, sót, cukrot!
Kávé
A mértékletes kávéfogyasztás pozitívan hathat az agyműködésre, az anyagcserére. Kutatások bizonyították, hogy csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kockázatát is. Persze nem szabad túlzásba vinni, hiszen az álmatlanságot, szorongást okozhat, illetve a hozzáadott cukor mennyiségét is érdemes minimalizálni, még jobb esetben elhagyni.
Szénhidrátok
A kenyeret, a magas keményítőtartalmú zöldségeket és a tésztaféléket sokan kerülik, mondván, hogy „egészségtelenek” és „hizlalnak”. Azonban a szerveink – különösen az agyunk és az izmaink – nagyon is igénylik a szénhidrátokat. A makrotápanyagok közül ezeket tudja a szervezet leggyorsabban lebontani és a leghatékonyabban felhasználni a belőlük származó energiát. Maguk a rostok is szénhidrátok, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak az emésztésben és a bél mikrobiomjának sokszínűségében. Bátran fogyasszunk teljes kiőrlésű szénhidrátforrásokat, rostban gazdag zöldségeket, és a kiegyensúlyozott étrend részeként nyugodtan engedjünk meg magunknak alkalmanként olyan ételeket is, amik finomított szénhidrátot tartalmaznak!
Glutén
A glutén fogyasztása csak azoknak okoz negatív egészségügyi hatásokat, akiknek cöliákiájuk, búzaallergiájuk vagy gluténérzékenységük van. A glutén nem más, mint egy fehérjefajta, ami megtalálható például a búzában, a rozsban és az árpában.
Konzervzöldségek
Csakúgy, mint a fagyasztott verziók, a konzervzöldségek és -gyümölcsök is egészséges opciók, ha éppen nem áll rendelkezésünkre valamilyen szezonális finomság. Praktikusak, hiszen előfőzöttek, így időt spórolhatunk elkészítésükkel. Mindenképpen olyat válasszunk viszont, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, sót.
Címlapfotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash