Nincs benne szálka, ízesebb, mint a ponty és alig drágább – itt a karácsony új slágere
Húsa remek választás, nem csak karácsonykor.
Egyre többen választják karácsonykor (is) a halibutot, vagyis a laposhalat a ponty helyett. A halibut az óceáni laposhalak családjába tartozik, alapvetően az északi, hidegebb vizeket kedveli. Nem csupán apró, hanem egészen nagy méretű tengeri halakat is könnyű szerrel elfogyaszt, többek között lazacokat, rákokat, tintahalakat vagy akár más, kisebb termetű laposhalakra.
Húsa remek választás, nem csak karácsonykor. Szinte teljesen szálkamentes, fehér húsa van, az íze pedig sokkal visszafogottabb, lágyabb, mint a hagyományos édesvízi halaké – írja a kertesrecept.hu. Ráadásul egyszerűen elkészíthető és nagyon sokféle formában jól működik. Az említett cikk ennek alátámasztására számos fogást említ: Rántott halibut, sütőben sült halibut citrommal és zöldfűszerekkel, halibut tejszínes kapros mártással, halibut görögösen.
Fontos, hogy a halibut rendkívül tápláló, minőségi fehérjét, omega-3 zsírsavakat és több fontos ásványi anyagot tartalmaz. A pontyhoz képest alacsonyabb a zsírtartalma. Mindezen előnyeiért cserébe ára azért valamivel magasabb. Míg a pontyszelet kilóját 4000 forintért kaphatjuk meg, ugyanennyi halibutért minimum 6000 forintot kérnek el.
Címlapfotó: Orkun Orcan / Unsplash