
7 élelmiszer, amit tilos megenni a lejárati ideje után, mert betegséget okozhat
Az amerikai msn.com oldal az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) ajánlása alapján összeállította azoknak az élelmiszereknek a listáját, amiket a szavatossági idő lejárta előtt mindenképpen el kell fogyasztani, utána ugyanis már károsak lehetnek az egészségre. Következzen a 7 élelmiszer, amit nagyon fontos, hogy időben megegyél.
Előrecsomagolt saláták
Fotó: Monika Grabkowska / Unsplash
Bár ezek a saláták mindig mosottan kerülnek a zacskóba, dobozba, teljesen nullára nem lehet redukálni bennük a kórokozók számát, listeriától a szalmonellán át sok minden maradhat bennük. Kibontás után ezeket azonnal el kell fogyasztanod, a lejárati időt követően pedig kibontás nélkül dobd ki őket, mert utána felszaporodhatnak az említett baktériumok.
Tudtad? A szalmonella kiirtásához nem elég a főzés, még egy dologra szükség van!
Hal
Fotó: Caroline Attwood / Unsplash
A frissen vásárolt halat 1-2 napon belül feltétlenül készítsd el, vagy fagyaszd le. Ha csomagolt halat veszel a lejárat napjáig ugyanazt tedd meg vele, utána sajnos ki kell dobnod.
Darált marhahús
Fotó: Mettfluencer Mett Lifestyle / Unsplash
Elsősorban itt is szalmonellával kell számolnod. Ha hentesnél veszed a húst, 1-2 napon belül dolgozd fel, addig nem okozhatnak gondot a baktériumok. Az előrecsomagolt változatnál tartsd magad a lejárati időhöz. Ügyelj arra, hogy elkészítésnél legalább addig főzd, amíg teljes adag barnára vált, nyers rózsaszín részeket semmiképpen ne hagyj benne.
Darált sertéshús
Fotó: Iñigo De la Maza on Unsplash
Hasonlóan a marhahúshoz a hentesárut 1-2 napig tárolhatod hűtőben, az előrecsomagolt változatot a lejárati időig tudod felhasználni. Ennél is ügyelj rá, hogy teljesen átfőjön, 70 fok fölött lehet megelőzni a bajt.
Lágysajt
Fotó: Margaret Jaszowska / Unsplash
A listeria baktérium egyik kedvenc tenyészhelye a lágysajt, ezért semmiképpen ne fogyaszd lejárat után. Ha nem tudod a szavatossági időt (például mert piacon egy nagy tömbből vágták neked és elfelejtetted megkérdezni), akkor 1-2 héten belül fogyjon el. Ha megjelenik rajta bármilyen nem odaillő penész (értsd, ami nem az előállítás során került oda), dobd ki az egészet.
Frissen facsart, nem pasztőrözött levek
Lejárat után kidobandó még bontatlanul is. Ezek eltarthatósága egyébként általában 2-5 nap, ha tehát magad facsarsz otthon, ezt akkor is vedd figyelembe.
- 10 élelmiszer, amit nem szabad hűtőben tárolni - Vince ›
- Hogyan csináljunk kétszer annyi helyet a hűtőnkben? - VIDEÓ - Vince ›
- Két ujjal megállapíthatod, hogy sikerült a steaked sütése - Vince ›
- Csirkemell tisztítás 10 másodperc alatt? Lehetséges! - Vince ›
- 9 lejárt szavatosságú élelmiszer, amit meg szabad enni - Vince ›
- Az étel, ami tele van baktériummal, de egészséges - kimchi recept - Vince ›