Lencse sütve: rendhagyó, de fenséges új évi recept
Lencse így még kevés otthonban készült. Pláne nem új évkor! Még nem késő kipróbálni, garantált a felejthetetlen élmény!
A boon.hu kérdezte meg Borsod-Abaúj-Zemplén megye híres vendéglátósait, náluk mi kerül 2023 első napján az asztalra. A legizgalmasabb receptet talán Dudás Szabolcs, az idén komoly szakmai elismerésben részesült encsi Anyukám mondta társtulajdonosa mondta.
“Nyilván lesz lencse, de kicsit belecsempésszük az indiai vonalat. Nekem nagyon tetszik a Mautner Zsófia-féle recept, a sütőben sült, hosszan készült lencse. Nekem alapból bejön az indiai konyha, ezek a lencse dahlok, és kényelmes ez a sütőben sütés is. Csak berakod, aztán megy 100 fokon 6-8-10 órát. Most pont ezt javasoltam, hogy legyen egy ilyen lencse. Én pedig készítek hozzá chapatiszerű kenyeret. Nálunk ez lesz. Ezt fogjuk izgalmassá tenni, mert nyilván jó a lencsefőzelék is, de azt már annyit ettünk.”
Most pedig következzen az említett, Mautner Zsófia-féle recept.
Egy korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy van élet a lencsén kívül is. Aki esetleg nem szereti ezt a hüvelyest, rengeteg olyan ételt, alapanyagot választhat még, ami a hagyományok szerint szintén szerencsét hoz az új évben.
Indiai lencse sütőben készítve (dal makhani)
Hozzávalók (8 adag)
- 500 g urad dal (indiai fekete lencse), de hagyományos lencsével is lehet készíteni
- 5 dkg vaj (vagy egyéb zsiradék, pl. olaj, kókuszzsír)
- 1 nagy hagyma, finomra aprítva
- 8 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva (vagy reszelve)
- 1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, finomra aprítva (vagy reszelve)
- 1 evőkanál őrölt koriander
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál cayenne bors (vagy ízlés szerint több)
- 2 evőkanál (3 dkg) sűrített paradicsompüré
- 1 doboz (400g) hámozott, darabolt paradicsom
- só, bors
- 5 dl tej, vagy kókusztej
- kb. 5-6 dl víz
- tálaláskor: 2-3 evőkanál tejszín, vagy még kókusztej
Így készül
- A lencsét reggel (vagy előző este) háromszoros mennyiségű vízbe beáztatjuk.
- Főzés előtt leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábasban friss vízzel öntjük fel, majd kb. 40 perc alatt majdnem teljesen puhára főzzük (a pontos főzési idő a lencse fajtájától függ). Ilyenkor nem sózzuk.
- Miközben fő a lencse, elkészítjük a fűszeres alapot: egy nagy, vastagfalú lábasban, amit a sütőbe tudunk majd tenni (pl. cocotte, vagy más öntöttvas lábas), felolvasztjuk a vajat.
- Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, gyömbért, fokhagymát, kissé megsózzuk (így vizet enged, és könnyebben puhul), és üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig pirítjuk.
- Belekeverjük a sűrített paradicsomot és a konzerv paradicsomot, elkeverjük.
- A megfőtt lencsét leszűrjük, és a fűszeres-paradicsomos alaphoz adjuk. Hozzáöntjük a tejet, vagy kókusztejet, valamint annyi vizet, hogy sűrű, de leveses állagot kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük.
- A sütőt előmelegítjük 100 fokra, a lábast lefedjük (a fedőjével, vagy ha nincs, szorosan, dupla réteg alufóliával), és betesszük a sütőbe. 8 órán át hagyjuk benne, de nem tud túlkészülni, tehát semmi baja nem lesz, ha valamivel tovább marad bent.
- Reggelre illatos, krémes, fűszeres lencsefőzelék vár bennünket.
- Előre is el lehet készíteni, mert kiválóan újramelegíthető, sőt, egyre jobb lesz. Rizzsel, vagy naan-nal kínáljuk, joghurtot is friss koriandert is tehetünk rá.
Címlapfotó: César Hernández / Unsplash