Lencse sütve: rendhagyó, de fenséges új évi recept

2022. december 31.

Lencse így még kevés otthonban készült. Pláne nem új évkor! Még nem késő kipróbálni, garantált a felejthetetlen élmény!

A boon.hu kérdezte meg Borsod-Abaúj-Zemplén megye híres vendéglátósait, náluk mi kerül 2023 első napján az asztalra. A legizgalmasabb receptet talán Dudás Szabolcs, az idén komoly szakmai elismerésben részesült encsi Anyukám mondta társtulajdonosa mondta.

„Nyilván lesz lencse, de kicsit belecsempésszük az indiai vonalat. Nekem nagyon tetszik a Mautner Zsófia-féle recept, a sütőben sült, hosszan készült lencse. Nekem alapból bejön az indiai konyha, ezek a lencse dahlok, és kényelmes ez a sütőben sütés is. Csak berakod, aztán megy 100 fokon 6-8-10 órát. Most pont ezt javasoltam, hogy legyen egy ilyen lencse. Én pedig készítek hozzá chapatiszerű kenyeret. Nálunk ez lesz. Ezt fogjuk izgalmassá tenni, mert nyilván jó a lencsefőzelék is, de azt már annyit ettünk.”

Most pedig következzen az említett, Mautner Zsófia-féle recept.

Egy korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy van élet a lencsén kívül is. Aki esetleg nem szereti ezt a hüvelyest, rengeteg olyan ételt, alapanyagot választhat még, ami a hagyományok szerint szintén szerencsét hoz az új évben.

Indiai lencse sütőben készítve (dal makhani)

Hozzávalók (8 adag)

  • 500 g urad dal (indiai fekete lencse), de hagyományos lencsével is lehet készíteni
  • 5 dkg vaj (vagy egyéb zsiradék, pl. olaj, kókuszzsír)
  • 1 nagy hagyma, finomra aprítva
  • 8 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva (vagy reszelve)
  • 1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, finomra aprítva (vagy reszelve)
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál cayenne bors (vagy ízlés szerint több)
  • 2 evőkanál (3 dkg) sűrített paradicsompüré
  • 1 doboz (400g) hámozott, darabolt paradicsom
  • só, bors
  • 5 dl tej, vagy kókusztej
  • kb. 5-6 dl víz
  • tálaláskor: 2-3 evőkanál tejszín, vagy még kókusztej

Így készül

  1. A lencsét reggel (vagy előző este) háromszoros mennyiségű vízbe beáztatjuk.
  2. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábasban friss vízzel öntjük fel, majd kb. 40 perc alatt majdnem teljesen puhára főzzük (a pontos főzési idő a lencse fajtájától függ). Ilyenkor nem sózzuk.
  3. Miközben fő a lencse, elkészítjük a fűszeres alapot: egy nagy, vastagfalú lábasban, amit a sütőbe tudunk majd tenni (pl. cocotte, vagy más öntöttvas lábas), felolvasztjuk a vajat.
  4. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, gyömbért, fokhagymát, kissé megsózzuk (így vizet enged, és könnyebben puhul), és üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig pirítjuk.
  5. Belekeverjük a sűrített paradicsomot és a konzerv paradicsomot, elkeverjük.
  6. A megfőtt lencsét leszűrjük, és a fűszeres-paradicsomos alaphoz adjuk. Hozzáöntjük a tejet, vagy kókusztejet, valamint annyi vizet, hogy sűrű, de leveses állagot kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük.
  7. A sütőt előmelegítjük 100 fokra, a lábast lefedjük (a fedőjével, vagy ha nincs, szorosan, dupla réteg alufóliával), és betesszük a sütőbe. 8 órán át hagyjuk benne, de nem tud túlkészülni, tehát semmi baja nem lesz, ha valamivel tovább marad bent.
  8. Reggelre illatos, krémes, fűszeres lencsefőzelék vár bennünket.
  9. Előre is el lehet készíteni, mert kiválóan újramelegíthető, sőt, egyre jobb lesz. Rizzsel, vagy naan-nal kínáljuk, joghurtot is friss koriandert is tehetünk rá.

Címlapfotó: César Hernández / Unsplash