Hiába lett olcsóbb, még mindig nem esszük ezt a kiváló magyar húsfajtát

2023. november 10.

Európában mi állítjuk elő a legnagyobb mennyiségben, más országokban kapkodnak érte, mi viszont alig esszük.

A 2022-es évben körülbelül hárommillió libát neveltek fel Magyarországon, 2023-ban ez a szám 20-25%-kal nőtt. Bár az ilyen mértékű növekedés jól hangzik, azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a madárinfluenza miatt 2022-ben rendkívül alacsony volt a bázis – hívja fel a figyelmet cikkében az Agrárszektor. A korábbi mennyiségtől, a 10-12 millió libától nagyon messze vagyunk. Az sem biztos, hogy valaha újra elérjük ezt a szintet – erről már Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke beszélt az oldalnak. Libát egyébként főleg Márton-nap és karácsony alkalmából fogyasztanak hazánkban, miközben Európában elsősorban a német ajkú területeken folyamatosan kedvelt.

Libahús-nagyhatalom vagyunk

Szabó Miklós elmondta, hogy Európában nagyobb mennyiségben csak Lengyelország és Magyarország tenyészt libát. Sajnos a lengyelek az elmúlt időszakban már megelőzték hazánkat.

Tavaly a visszaesett kibocsátás mellett nem volt értékesítési probléma a libahús-piacon, miközben a vevőkkel szemben sikerült érvényesíteni a megnövekedett költségeket. Idén viszont a 2022-essel ellentétes mozgások jellemzik a Márton-napi libapiacot. A kibocsátás 20-25%-os növekedése mellett körülbelül ugyanilyen mértékben csökkentek a termelői árak, és már a kereskedőknek is ennyivel olcsóbban adták a libahúst. A Magyar Lúdszövetség elnöke reméli, hogy ezt az árelőnyt a vásárlóknak is továbbadják.

Az igazi vásárlási csúcs egyébként csak most indul. A kereskedői igények szerint el tudják látni a piacot libával, amely az exportra is igaz. Oda a hazai termelés 80-90%-a megy.

Címlapfotó: Darth Liu / Unsplash