Cékla chutney: így még az is enni fogja a céklát, aki nem szerette

2024. október 09.

A pár perc alatt elkészíthető cékla chutney nagyon egészsége, ráadásul kiváló kísérője húsoknak, sajtoknak.

A cékla chutney egy édes-földes ízvilágú kísérő, tökéletesen passzol sajtokhoz és húsokhoz – olvasható a Hamu és Gyémánt oldalnak a receptet felvezető cikkében. Mint írják, az elkészítése is egyszerű, mégis különleges ízt varázsol az asztalra. Ideális akár ünnepi alkalmakra is. (Nem utolsó sorban pedig a cékla rendkívül egészséges.)

Cékla chutney

Hozzávalók

  • 1,5 kg cékla
  • 5 db alma
  • 2 db lilahagyma
  • 2 dl vörösborecet
  • 3-4 cm gyömbér
  • 3 ek cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 1 kávéskanál szegfűbors (őrölt)
  • 1 kávéskanál fahéj

Így készül

  1. Bár csak 1 kg főtt céklát fogunk felhasználni, vegyünk többet, hogy a fás részeket kidobhassuk. Mossuk meg alaposan a céklát és főzzük fedő alatt puhára. Ha kész, hűtsük le, hámozzuk meg és vágjuk apróra.
  2. Tisztítsuk meg az almát és a hagymát, majd vágjuk vékony szeletekre. A gyömbért hámozzuk meg és reszeljük le.
  3. Egy nagy edényben az almát, a hagymát a gyömbért, az ecetet és még 2 deciliter vizet kezdjünk összefőzni. Fűszerezzük szegfűszeggel, szegfűborssal, fahéjjal. Menet közben szórjuk bele a mazsolát. (Ha a mazsolát nem szeretjük, helyettesítsük más apróra vágott aszalt gyümölccsel.) Fedő alatt addig főzzük őket, amíg pépes állagúak nem lesznek.
  4. Ha kész a pép, adjuk hozzá a cukrot és a céklát. Kevergetés mellett forraljuk össze az egészet.

Címlapfotó: Monika Grabkowska / Unsplash