Kár érte: tényleg eltűnik ez a népszerű magyar élelmiszer a boltokból?

2023. december 16.

Jó lesz betárazni: év elején drágulás várható belőle, miközben egyre csökken a rendelkezésre álló mennyiség.

2022-ben az aszályos év, valamint a novemberben az erre a zöldségre is kiterjesztett árstop nem tett jót a magyar burgonyának. Az idei év elején a boltok – ahogy korábban is – import termékkel töltötték fel a polcaikat. Ez egészen az első koranyári termésig így is maradt. Sajnos azonban az idei év se lett jobb. Az időjárás, a károsítók és az egyre szigorodó elvárások komoly kihívás elé állították a hazai termelőket. Ezen hatások összessége azonban azzal is jár, hogy a burgonya termőterülete évről évre csökken, és ez a tendencia nem idén fog megfordulni – olvasható az Agrárszektor piaci körképében.

Mint írják, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége folyamatosan csökkenő tendenciát mutat Magyarországon. 2022-ben például 199,2 ezer tonna burgonya termett, mintegy 17%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a csökkenés 2023-ban is folytatódott: ekkor ugyanis 5,83 ezer hektárról 161,5 ezer tonna burgonyát takarítottak be. A KSH adatai szerint a burgonya (vetőburgonya nélkül) behozatala 13%-kal 38,2 ezer tonnára csökkent 2023. január és augusztus között az előző év azonos periódusához képest. A legnagyobb beszállító Franciaország maradt, ahonnan 22%-kal kevesebb, 21,2 ezer tonna burgonya érkezett. Hollandiából 18%-kal több, 5,55 ezer tonna burgonyát szállítottak hazánkba. A burgonya kivitele 28%-kal 2,73 ezer tonnára csökkent a megfigyelt időszakban. A legnagyobb célpiac Románia volt. Oda a tavalyinál 18%-kal kevesebbet, 931 tonnát vittek ki, valamint Horvátország, ahová viszont 78%-kal nőtt a kivitel, ami így elérte a 705 tonnát.

Folyamatosan csökken a krumpli hazai termőterülete

Kulich Éva, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács sajtóreferense is arról számolt be a Pénzcentrumnak, hogy a burgonya termőterülete idén tovább csökkent. Mindeközben a kereskedelmének nem tesz jót a jelenleg érvényben lévő árszabályozás. A szakember hozzátette: a termelőknek az időjárás, a drága növényvédő szerek, vetőgumók, energiaárak és az egyre szigorodó elvárások is kihívást jelentenek, így ha nem hoz fordulatot az ágazatban egy célzott támogatás, tovább szűkülhet a krumpli vetésterülete.

Az import boltokba kerülése, vagyis a burgonya drágulása 2024-ben az év elején várható. Az árak május második felében, az első hazai burgonyák kiskereskedelmi megjelenésével fognak valamelyest csökkenni.

Címlapfotó: Martijn Baudoin / Unsplash