Finom a húsa, rengeteg van itthon belőle, mégis alig esszük

2023. február 02.

Évente mindössze 20 dekát eszünk belőle fejenként, miközben gazdag tápanyagban és Európa legnagyobb előállítói között vagyunk.

Kevesen tudják, de Európa negyedik legnagyobb nyúlhús-előállító országa Magyarország. Mégis, manapság alig-alig esznek a magyarok nyulat. Ezt jól jelzi a tény, hogy a hazánkban előállított nyúlhús jelentős része kivitelre kerül, elsősorban az Európai Unióba. Az okoknak az Agrárszektor próbált utánajárni egy minapi cikkében.

Mint írják, a járványhelyzet és a háborús konfliktus jókora pofont adott az ágazatnak, hiszen általában jelentősen csökkentették a nyúlhús iránti keresletet. Az eddig jellemzően a nyúlágazat által felhasznált melléktermékekre manapság más ágazatok is igényt tartanak, és zárt tartás lévén az energiaárak sokat rontottak a jövedelmezőségen. Az átvételi árak emelkedtek, de közel sem úgy, ahogyan az önköltség, ezért jelenleg veszteséges a termelés. Így hát nemcsak a beruházási, de a működési költségek is drasztikusan emelkedtek, ezért sokan inkább kivárnak a telepkorszerűsítési pályázatokkal.

Gázos a helyzet ebben az ágazatban is

Mivel zárt állattartásról van szó, így a nyúlnevelés is rendkívül magas energiaigényű, többnyire gázzal fűtik az istállókat, valamint villamos árammal működtetik a hűtő és szellőztető berendezéseket, a takarmánykihordó gépeket. Ahogyan az Agrárszektor is megírta, ágazati szinten mintegy 55-60 ezer tonna takarmányra van szükség évente, aminek a biztosítása a jelenlegi körülmények között nehéz feladat. Az elszálló energiaárak mellett a takarmányok is jócskán nőttek, nagyjából 35-40%-kal. Emellett a vitaminok (melyek javarészt távolabbi országokból származnak) ára is megtriplázódott, illetve a munkabéreket is emelni kellett. Ami pedig lesújtó lehet, hogy becslések szerint a hazai nyúltermelés folyamatosan csökken, idén várhatóan közel 20%-os lesz az ágazati visszaesés. 

Komoly lemaradásban vagyunk

A hazai nyúlállomány nagyjából 100 ezer anyanyulat, valamint azok szaporulatát jelenti. Mint ahogyan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adataiból korábban kiderült, a két hazai nyúlvágóhíd, amely kizárólag Magyarországon hizlalt nyulat dolgoz fel, 2021-ben csaknem 4,3 millió nyulat vágott le, ami az Európában összesen levágott nyulak kb. 3,5%-a – ezzel az értékkel pedig jelentősen le vagyunk maradva az első három helyezettől. Mindennek ellenére elmondható, hogy Európa negyedik legnagyobb nyúlhús-előállító országa vagyunk. Nem túlzás azt mondani, hogy manapság alig-alig esznek a magyarok nyulat, melyet jól jelez az is, hogy a hazánkban előállított nyúlhús jelentős része kivitelre kerül, elsősorban az Európai Unióba. Ami az EU-n kívülre megy, annak az exportnak a mennyisége a hazai fogyasztással közel azonos mértékű.

Van bőven nyúlhús, de nem esszük. Miért?

Ahhoz nem férhet kétség, hogy a magyar nyúlhús kiváló, nemzetközi szinten elismert termék, hiszen több mint 95 százalékban exportáljuk. Elmondható az is, hogy a hazai fogyasztásösztönzés területén sikerült eddig is eredményeket elérni, hiszen szinte már minden hazai áruházlánc polcán megtalálhatóak a konyhakész termékek. Azonban bőven van még hova fejlődni a fogyasztást tekintve, hiszen az európai átlag 2 kg/fő, a magyar pedig ennek mindössze a tizede, nagyjából 20-25 dekagramm.

Kérdés, hogy miért van ez így? Összetett a kérdés, de látható, hogy az ára és a nyulakhoz való kötődés és az úgynevezett cukisági faktor is szerepet játszik a gyér fogyasztásban, mivel sokkal jobban sajnáljuk őket, mint például a baromfikat. Ha pedig ez valakit nem zavar, a pénztárcája is könnyen gátat szabhat, főleg a jelenlegi gazdasági körülmények között. Jelenleg az alábbi árakkal találkozhatunk az egyik legnagyobb hazai forgalmazónál: a nyúlgerinc 4200, a lapocka 2000, a comb 3500, a máj pedig 1600 forintba kerül kilónként – zárja cikkét az Agrárszektor.

A nyúlhús a legegészségesebb húsok közé tartozik, fehérjében gazdag, miközben kevés benne a zsír és koleszterin. Íze leginkább a csirkére hasonlít, de annál kicsit édeskésebb. A comb szaftos, a legértékesebb rész pedig a hátgerinc. Borokhoz is kiválóan illik a nyúlhús. Egy tejszínes-mustáros-tárkonyos ragu például tökéletes ezzel a zöldveltelinivel.

Címlapfotó: from my point of view / Shutterstock