Finom a húsa, rengeteg van itthon belőle, mégis alig esszük
Évente mindössze 20 dekát eszünk belőle fejenként, miközben gazdag tápanyagban és Európa legnagyobb előállítói között vagyunk.
Kevesen tudják, de Európa negyedik legnagyobb nyúlhús-előállító országa Magyarország. Mégis, manapság alig-alig esznek a magyarok nyulat. Ezt jól jelzi a tény, hogy a hazánkban előállított nyúlhús jelentős része kivitelre kerül, elsősorban az Európai Unióba. Az okoknak az Agrárszektor próbált utánajárni egy minapi cikkében.
Mint írják, a járványhelyzet és a háborús konfliktus jókora pofont adott az ágazatnak, hiszen általában jelentősen csökkentették a nyúlhús iránti keresletet. Az eddig jellemzően a nyúlágazat által felhasznált melléktermékekre manapság más ágazatok is igényt tartanak, és zárt tartás lévén az energiaárak sokat rontottak a jövedelmezőségen. Az átvételi árak emelkedtek, de közel sem úgy, ahogyan az önköltség, ezért jelenleg veszteséges a termelés. Így hát nemcsak a beruházási, de a működési költségek is drasztikusan emelkedtek, ezért sokan inkább kivárnak a telepkorszerűsítési pályázatokkal.
Gázos a helyzet ebben az ágazatban is
Mivel zárt állattartásról van szó, így a nyúlnevelés is rendkívül magas energiaigényű, többnyire gázzal fűtik az istállókat, valamint villamos árammal működtetik a hűtő és szellőztető berendezéseket, a takarmánykihordó gépeket. Ahogyan az Agrárszektor is megírta, ágazati szinten mintegy 55-60 ezer tonna takarmányra van szükség évente, aminek a biztosítása a jelenlegi körülmények között nehéz feladat. Az elszálló energiaárak mellett a takarmányok is jócskán nőttek, nagyjából 35-40%-kal. Emellett a vitaminok (melyek javarészt távolabbi országokból származnak) ára is megtriplázódott, illetve a munkabéreket is emelni kellett. Ami pedig lesújtó lehet, hogy becslések szerint a hazai nyúltermelés folyamatosan csökken, idén várhatóan közel 20%-os lesz az ágazati visszaesés.
Komoly lemaradásban vagyunk
A hazai nyúlállomány nagyjából 100 ezer anyanyulat, valamint azok szaporulatát jelenti. Mint ahogyan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adataiból korábban kiderült, a két hazai nyúlvágóhíd, amely kizárólag Magyarországon hizlalt nyulat dolgoz fel, 2021-ben csaknem 4,3 millió nyulat vágott le, ami az Európában összesen levágott nyulak kb. 3,5%-a – ezzel az értékkel pedig jelentősen le vagyunk maradva az első három helyezettől. Mindennek ellenére elmondható, hogy Európa negyedik legnagyobb nyúlhús-előállító országa vagyunk. Nem túlzás azt mondani, hogy manapság alig-alig esznek a magyarok nyulat, melyet jól jelez az is, hogy a hazánkban előállított nyúlhús jelentős része kivitelre kerül, elsősorban az Európai Unióba. Ami az EU-n kívülre megy, annak az exportnak a mennyisége a hazai fogyasztással közel azonos mértékű.
Van bőven nyúlhús, de nem esszük. Miért?
Ahhoz nem férhet kétség, hogy a magyar nyúlhús kiváló, nemzetközi szinten elismert termék, hiszen több mint 95 százalékban exportáljuk. Elmondható az is, hogy a hazai fogyasztásösztönzés területén sikerült eddig is eredményeket elérni, hiszen szinte már minden hazai áruházlánc polcán megtalálhatóak a konyhakész termékek. Azonban bőven van még hova fejlődni a fogyasztást tekintve, hiszen az európai átlag 2 kg/fő, a magyar pedig ennek mindössze a tizede, nagyjából 20-25 dekagramm.
Kérdés, hogy miért van ez így? Összetett a kérdés, de látható, hogy az ára és a nyulakhoz való kötődés és az úgynevezett cukisági faktor is szerepet játszik a gyér fogyasztásban, mivel sokkal jobban sajnáljuk őket, mint például a baromfikat. Ha pedig ez valakit nem zavar, a pénztárcája is könnyen gátat szabhat, főleg a jelenlegi gazdasági körülmények között. Jelenleg az alábbi árakkal találkozhatunk az egyik legnagyobb hazai forgalmazónál: a nyúlgerinc 4200, a lapocka 2000, a comb 3500, a máj pedig 1600 forintba kerül kilónként – zárja cikkét az Agrárszektor.
A nyúlhús a legegészségesebb húsok közé tartozik, fehérjében gazdag, miközben kevés benne a zsír és koleszterin. Íze leginkább a csirkére hasonlít, de annál kicsit édeskésebb. A comb szaftos, a legértékesebb rész pedig a hátgerinc. Borokhoz is kiválóan illik a nyúlhús. Egy tejszínes-mustáros-tárkonyos ragu például tökéletes ezzel a zöldveltelinivel.
Címlapfotó: from my point of view / Shutterstock