Frissen hihetetlenül finom, öregen a leghasznosabb konyhai eszköz, mi az?
Frissen finom, idősen hasznos.
A Luffa, azaz lopótök nemzetségébe tartozó, hideg érzékeny szivacstök (Luffa cylindrica) Afrikában, Ázsiában őshonos. A trópusokon és szubtrópusokon sokfelé termesztik. Egyéves lágyszárú. Jellegzetes kúszónövény – írja a kertlap.hu.
A fiatal, zsenge luffatök ehető, hasonlóan a cukkinihez vagy uborkához. Az érett luffa viszont már nem fogyasztható: szerkezete szivacsszerűvé, íze keserűvé válik. Éppen előbbi tulajdonsága miatt viszont még ekkor sem kell kidobni.
A luffát ugyanis valóban egyre többen természetes szivacsként használják a konyhában a műanyag változatok helyett.
Így lesz a tökből mosogatószivacs
A megbarnult, száraz tökökről el kell távolítani a külső, kemény héjat. A héjtól megszabadulhatunk például úgy, hogy meggörgetjük egy sima felületen, közben némi nyomást gyakorolva rá, vagy érzéssel megkocogtatjuk, hogy összetörjön. Miután lehámoztuk a héjat, rázzuk ki a magokat, mossuk tisztára a rostos részt, vágjuk tetszőleges darabokra és hagyjuk megszáradni – javasolja a Magyar Mezőgazdaság oldal.
Címlapfotó: Brooke Cagle / Unsplash