A szuperegészséges magyar zöldség, amiből naponta csak egy felet szabad enni
Tápanyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag, egy ok miatt fogyasztását mégsem szabad túlzásba vinni a szakemberek szerint.
A fokhagyma az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar fűszernövény, a hagymafélékhez hasonlóan rendkívül magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma is. Szintén magas a benne található szerves kénvegyületek száma is, ennek köszönheti egyrészt a jellegzetes ízét és illatát, valamint az egészségre gyakorolt számos jótékony hatását is.
Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy segít csökkenteni a koleszterinszintet, valamint hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez is – írja a BBC Good Food. Vérhígító, véralvadásgátló hatása révén amellett, hogy jelentősen csökkenti a vérnyomást, segít megelőzni a magas vérnyomást. A benne található allicin kénvegyület elpusztítja a bakrétiumokat és kórokozókat, valamint megvédi a szervezetet a különböző vírusokkal szemben. A fűszer egyébként nemcsak az immunrendszert erősíti, de csillapítja a köhögést és véd a nátha ellen is. Ezért szokták javasolni megfázás esetén a fokhagymás pirítóst. Ha mindez nem lenne elég, a fűszernövény magas antioxidáns tartalmának köszönhetően megköti a szervezetben kialakuló káros szabadgyököket, ezzel pedig segíthet megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.
Kétségtelen tehát, hogy a rendszeres fogyasztása rengeteg pozitívummal jár. Mégis, ahogy a legtöbb étel esetén, érdemes a fokhagymát is mértékkel enni.
Ezért baj a túl sok fokhagyma
A fűszernövény túlzott bevitele idővel számos negatív következménnyel járhat. Ilyenek lehetnek a különböző emésztési zavarok, a puffadás, gázképződés vagy éppen a gyomorégés. A mellékhatások között lehet a rossz lehelet, ami alapvetően a magas fruktántartalmának köszönhető – súlyosabb esetben az egész testből fokhagymaszag áradhat. Mindemellett egyébként fokozhatja egyes alvadásgátlók hatását is, de a túlzott bevitele allergiát, asztmát vagy bőrgyulladást is kiválthat. Habár remek vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik, szélsőséges esetben túlságosan leviheti azt – olvasható a The Daily Meal cikkében.
Szakértők szerint ahhoz, hogy kiélvezhessük az egészségre gyakorolt pozitív hatását, a legjobb, ha napi 1-4 gerezdet eszünk nyersen. (Egy teljes fej általában 8-12 gerezdből áll.) A maximális hatás kedvéért kombinálhatjuk más egészséges fűszer- és gyógynövényekkel is. Ennél többet semmiképp se együnk egy nap, hiszen azzal inkább ártunk, mint segítünk a szervezetünknek – írja a Healthline. Naponta több mint 10 gerezd fokhagyma rendszeres elfogyasztása mérgező lehet, és allergiás reakciót válthat ki. A mellékhatások közé tartozik a refluxra gyakorolt hatása is, nyersen ugyanis fokozhatja a refluxos panaszokat.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash