4 összetevő, 10 perc és máris Szardínián érezhetjük magunkat

2023. május 22.

Szardínia szigetének legcsodálatosabb étele gyorsan és egyszerűen elkészíthető.

Katie Parla írónő, televíziós műsorvezető, kulináris kalauz ennek az olasz szigetvilág ételeit állítja reflektorfénybe Olasz szigetek címmel megjelent legújabb szakácskönyvében. A könyv – így a Robb Report – mártásokkal teli tészták, tengeri herkentyűk és egyéb helyi specialitások segítségével vezet végig Szicília, Szardínia, a velencei lagúnák és a kevésbé ismert olasz szigetek konyháján.

Egyszerűsége és nagyszerűsége okán a gyűjtemény egyik legizgalmasabb receptje a Spaghetti alla Bottarga, a szardíniai ételek kvintesszenciája. Rengeteg ízt rejt magában anélkül, hogy sok időt és sok hozzávalót igényelne. A titok a Bottarga di muggine, vagyis a pácolt szürke tőkehal ikra, ami már itthon is megvásárolható.

Szardínia étele: Spaghetti alla Bottarga (4-6 személyre)

Hozzávalók

  • 0,5 deciliter plusz 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva és meghámozva
  • 80 gramm bottarga, a lehető legvékonyabbra szeletelve, plusz még több a reszeléshez
  • Tengeri só
  • 450 gramm spagetti vagy spagettoni

Így készül

  1. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben alacsony hőfokon. Amikor az olaj elkezd csillogni, adjuk hozzá a fokhagymát, és addig pirítsuk benne, amíg színt nem kap (ez körülbelül 3 percig tart).
  2. Vegyük lejjebb a hőfokot, adjuk hozzá a bottargát, és tegyük félre, hogy az olaj átjárja. Miután ez megtörtént, kanalazzuk ki a fokhagymát (rákenhetjük egy szelet pirított kenyérre).
  3. Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet. Adjuk hozzá a spagettit és főzzük al dentére. Tegyük át a tésztát a serpenyőbe a bottargára, adjuk hozzá a maradék két kanál olívaolajat és egy kanállal a tészta főzővizéből. Az egészet főzzük össze.
  4. Tálaláskor szórhatunk még pluszban egy kis bottargát a már a tányérokba kiporciózott ételre.

Címlapfotó: massimovirgilio / Unsplash